zajęcie całości konta osobistego przez komornika?

• Autor wątku Autor wątku Anna123qweasd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna123qweasd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie.
Nie zapłaciłam manadatu - 200zł. Kilka dni temu, okazało się, że moja karta bankomatowa jest zablokowana, nie mam dostepu do swoich pieniędzy. Nie wnikam w słuszaność ściągania należności przez komornika - płacę za swoje roztrzepanie. Ale dlaczego komornik zajął mi całe konto? Na koncie mam bardzo dużo pieniędzy, i jest to jedyne konto z którego korzystam. Od kilku dni mam sparaliżowane życie: nie mogę zatankowac samochodu, zrobić zakupów etc. Czy komornik może zająć całe konto? Czy nie powinno byc tak, że zajmuje mi jedynie 200 zł - czyli tyle ile wynosił mandat, a mam dostęp do reszty środków? Dlaczego nie zostałam poinformowana listownie o planowanym zajęciu, nie dostałam przypomnienia o zaległości, absolutnie nic. Po prostu pewniego dnia odcięto mi dostęp do konta. Czy nie powninien mi zając części wynagrodzenia albo zwrotu z podatku? I jak najszybciej mogę wyjść z tej sytuacji? Nie mogę pojawić się w miejscu swojego zameldowania, bo pracuje na drugim końcu Polski - więc osobista wizyta w US odpada. Nie wiem, jak nazywa się komornik gdyż tak jak mówię, nie dostałam żadnego pisma. A w banku w infolini nie potrafia udzielic mi żadnej konkretnej informacji.
Z góry dziękuję za pomoc i szybką poradę.

Należy - nim się napisze - poszukać na forum. Pisano o tym z tysiąc razy.

Bank ma wniosek o wszczęciu egzekucji i zajęciu konta, więć wie, kto go złożył. Niech Pani zapyta bank na piśmie, bo przez telefon takich rzeczy się nie załatwia.

Egzekucją kieruje wierzyciel, więc to on decyduje, jak ma być przeprowadzana egzekucja.
Komornik nir postapił prawidłowo, ale dla tak małej kwoty nie warto podejmować walki, bo to kosztuje.

Powrót