Zajęcie części kwoty z odszkodowania z OC sprawcy.

• Autor wątku Autor wątku lukaszek90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszek90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
W czerwcu 2018 roku kupiłem samochód ubezpieczony w TU PZU. Sprzedawca zapewniał mnie, że OC jest opłacone do stycznia 2019 roku. W listopadzie 2018 roku dostałem wezwanie do zapłaty na kwotę 532 zł. Wysłałem do PZU zapytanie za co mam zapłacić i otrzymałem odpowiedź, że to kwota za niezapłaconą polisę. Odpowiedziałem, że Poproszę o dokładne rozpisanie co się składa na tą kwotę i otrzymałem odpowiedź że do zapłaty nie jest już 532 zł tylko 436 (można to uznać za próbę wyłudzenia ze strony TU) i są to składki za częściowy trzeci i czwarty kwartał. W tym piśmie były również dane samochodu i co mnie zastanawiało samochód miał wpisane 181 tysięcy przebiegu a ja go kupiłem w momencie kiedy miał naliczone 168 tysięcy. Do dnia dzisiejszego wymieniam się z PZU reklamacjami gdzie nikt mi nie wyjaśnił skąd taki przebieg samochodu a prosiłem kilkukrotnie o wyjaśnienie. Niedawno miałem kolizje gdzie sprawca był ubezpieczony w PZU. Przy wypłacie odszkodowania ubezpieczalnia potrąciła kwotę plus odsetki (446zł) powołując się na Art. 498 K.C.. Czy ubezpieczyciel ma prawo potrącić należność w momencie kiedy ciągle toczy się postępowanie reklamacyjne? Co zrobić z przebiegiem samochodu który został podany przez ubezpieczalnie?

Ostatnia edycja:
Może źle podał przebieg przy zawieraniu polisy. Albo tak jak piszesz skręcił przebieg przed sprzedażą.
Z tego co napisałeś to niewyjaśniona kwestia w reklamacji dotyczy przebiegu auta.
Jak to się ma do możliwości potrącenia? Nie widzę związku z ewentualnym brakiem możliwości potrącenia.

KJ8 napisał:
Może źle podał przebieg przy zawieraniu polisy. Albo tak jak piszesz skręcił przebieg przed sprzedażą.
Z tego co napisałeś to niewyjaśniona kwestia w reklamacji dotyczy przebiegu auta.
Jak to się ma do możliwości potrącenia? Nie widzę związku z ewentualnym brakiem możliwości potrącenia.

Niewyjaśniona kwestia to także różnica kwot na wezwaniach. Bo albo TU wie ile się należy albo próbuje zawyżyć w celu wyłudzenia pieniędzy.

A co do kwestii zajęcia pieniędzy to z tego co mi wiadomo ma to prawo zrobić komornik i to nie we wszystkich przypadkach. Dlatego zadałem pytanie jak się ma to w kwestii ubezpieczalni.:)

lukaszek90 napisał:
przedawca zapewniał mnie, że OC jest opłacone do stycznia 2019 roku
Ja Ciebie zapewniam, że Kopernik żyje.
Wierzysz mi ?:)
Kolejny razem nie wierz w zapewnienia, tylko domagaj się potwierdzenia.
Z oskarżeniami o wyłudzenie też przystopuj abyś zaraz nie zadawal pytań w prawie karnym :o

Kanas napisał:
Ja Ciebie zapewniam, że Kopernik żyje.
Wierzysz mi ?:)
Kolejny razem nie wierz w zapewnienia, tylko domagaj się potwierdzenia.
Z oskarżeniami o wyłudzenie też przystopuj abyś zaraz nie zadawal pytań w prawie karnym :o
Zwykle człowiek ocenia innych na swojej podstawie. Ja bym czegoś takiego nie zrobił. A jeżeli najpierw TU prosi o kwotę wyższą niż powinienem zapłacić to chyba jest to próba wyłudzenia.

W sumie głównie mi chodzi czy TU może zabrać jakąkolwiek część z wypłaty na pokrycie szkody. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i znał orzecznictwo albo jakiś artykuł to będę wdzięczymy za udostępnienie tej wiedzy;)

lukaszek90 napisał:
jeżeli najpierw TU prosi o kwotę wyższą niż powinienem zapłacić to chyba jest to próba wyłudzenia.
Pamiętajmy o odsetkach, kosztach wezwań itp.
lukaszek90 napisał:
W sumie głównie mi chodzi czy TU może zabrać jakąkolwiek część z wypłaty na pokrycie szkody
Najprawdopodobniej tak. Art. 498 kc jak dobrze pamiętam
Najprawdopodobniej, ponieważ brak czasu aby dokładniej przeanalizować przepis w stosunku co do Twojej sytuacji :)

lukaszek, tutaj miało miejsce potrącenie, a nie zajęcie. To są rożne rzeczy.
Tak jak Kansas napisał TU zastosowało art. 498 kc

Powrót