Zajęcie egzekucyjne a dwie różne kwoty

• Autor wątku Autor wątku mik99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mik99

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witajcie,

Dzisiaj dostałem pismo od komornika a w zasadzie dwa:

1. Zajęcie wierzytelność na kwotę 620 pln,
2. Zajęcie rachunku bankowego na kwotę 480 pln.

Chcę to dzisiaj spłacić poprzez dokonanie przelewu na rachunek komornika. Dzwoniłem do kancelarii, jednak osoba mnie obsługująca miała o tym takie pojęcie jak ja o fizyce.

Skąd mogą wynikać te różnice i czy jak spłacę kwotę niższą to sprawa zostanie zakończona czy jednak muszę wpłacić im tą wyższą kwotę ?. Dzwoniłem do swojego banku, mogę znieść kwotę wolną od zajęcia i wtedy komornik sobie pobierze te 480 pln ale w czym tkwi różnica 140 pln?.

Art 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Standardowa opłata egzekucyjna wynosi 15% wyegzekwowanego świadczenia (minimalnie 373,11zł), a w przypadku wyegzekwowania należności z rachunku bankowego dłużnik ma rabat, bo płaci tylko 8% (minimalnie 186,56zł).

Podsumowując, powinieneś wpłacić komornikowi tą większą kwotę.

Więc jaki sens ma podawanie kwot zajętych na rachunkach które są dużo niższe niże te np. podane w piśmie o zajęciu wierzytelności. Skoro podają kwotę 480 pln to czemu mam spłacać im tą wyższą?. Nie mogę tego pojąć.

Więc jaki sens ma podawanie kwot zajętych na rachunkach które są dużo niższe niże te np. podane w piśmie o zajęciu wierzytelności.
Taki, żebyś wiedział, ile zapłacisz opłaty przy różnych formach egzekucji.

Skoro podają kwotę 480 pln to czemu mam spłacać im tą wyższą?
Bo nie została ona wyegzekwowana z rachunku bankowego.

Dzwoniłem do swojego banku, mogę znieść kwotę wolną od zajęcia i wtedy komornik sobie pobierze te 480 pln ale w czym tkwi różnica 140 pln?.
W tym, że wtedy zostanie wyegzekwowana z rachunku bankowego, więc obejmie Cie "rabat"

Powrót