Zajęcie egzekucyjne na koncie

• Autor wątku Autor wątku kamil123312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil123312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nie jestem zbytnio rozeznany, ale z przyczyn które nie za bardzo chcę opisywać, na moim koncie bankowym widnieje zajęcie egzekucyjne i z racji tego że niedługo dostanę swoją pierwszą wypłatę przekraczającą kwotę wolną od zajęcia chciałem zapytać: czy komornik zabierze tylko kwotę przekraczającą kwotę wolną od zajęcia (zostanie mi wtedy na koncie 1575zł) czy mozliwe jest że zajmie więcej?

Dodam że jestem zatrudniony na umowę zlecenie w niepełnym wymiarze godzin i jest to moje jedyne źródło dochodu
+ na moim koncie widnieje, że kwota wolna od zajęcia wynosi 1575zł, ale wyczytałem że w przypadku umowy zlecenia nie obowiązuje ona.

Ostatnia edycja:
Mylisz zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego z zajęciem wierzytelności z umowy zlecenia.
Jeżeli jest to jedyne źródło Twojego utrzymania (umowa zlecenia) to czym prędzej odezwij się do komornika, złóż oświadczenie, że jest to jedyne źródło utrzymania i wnioskuj o ograniczenie do 50%.

Na rachunku bankowym w każdym miesiącu musi pozostać kwota 1575 zł do Twojego wykorzystania i nieważne z jakiego źródła środki się na nim znajdą.

To ja się podepnę pod temat i podpytam. Komornik zajmuje pensję- w tym celu zawiadamia pracodawcę, który to z tego co wiem MUSI mu przekazać 50 % wynagrodzenia. Jeśli tego nie zrobi to chyba są nawet jakieś konsekwencje prawne? Tak czy inaczej wypłata będzie pomniejszona. Chodzi o jakieś inne wpływy na konto- żeby je również przejąć?

@up - tak, to w dalszym ciągu dwa różne źródła potrąceń. Jeżeli pracodawca potrąci to, co potrącić musi (w razie niewykonania obowiązku grozi pracodawcy lub osobie odpowiedzialnej za jego niewykonanie do 2000 zł grzywny) i np. pozostałą część wynagrodzenia przelewa na rachunek bankowy dłużnika, który również jest już zajęty, to "nadwyżka" powyżej 1575 złotych podlega potrąceniu.

Przykład:
Dłużnik posiada na rachunku bankowym kwotę 1000 zł w sierpniu. Jego wynagrodzenie netto to 2000 zł, które otrzymuje dziesiątego dnia każdego miesiąca (przelewane na zajęty rachunek bankowy). Pracodawca potrąca około 464 zł, przekazuje te pieniądze komornikowi, a pozostałą część (1536 zł) przelewa na tenże rachunek. Na rachunku w tym momencie dłużnik posiada 1000+1536=2536 złotych. Bank dokonuje potrącenia kwoty 2536-1575 = 961 zł i przekazuje na rachunek bankowy kancelarii.

Przykład2:
Sytuacja identyczna, jednak dłużnik posiada aktualnie na rachunku bankowym 20 zł. Pracodawca przekazuje na rachunek bankowy kancelarii kwotę ~464 zł, a pozostałą część (2300-764=1536 zł) na zajęty rachunek bankowy. 10. sierpnia dłużnik ma zatem 20+1536=1556 zł. Bank nie dokonuje żadnego potrącenia, ponieważ kwota wolna wynosząca obecnie 1575 zł nie została przekroczona.

Arystokrata20 napisał:
Bank dokonuje potrącenia kwoty 2536-1575 = 961 zł i przekazuje na rachunek bankowy kancelarii.
Plus potrąca z konta 25 zł za przelew do organu egzekucyjnego. Oczywiście może to być 20 albo 30. W zależności od tabeli opłat i prowizji

Arystokrata20 napisał:
Bank dokonuje potrącenia kwoty 2536-1575 = 961 zł i przekazuje na rachunek bankowy kancelarii.
Plus potrąca z konta 25 zł za wykonanie przelewu do organu egzekucyjnego. 25 jest przykładowe, zależy od tabeli opłat i prowizji

Powrót