Zajęcie egzekucyjne w banku ING

• Autor wątku Autor wątku adrianokg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianokg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

Zwracam się do forumowiczów z takim oto pytaniem:

W październiku (2015r.) dostałem mandat na kwotę 100zł. Postanowiłem, że będę spłacał to ratalanie, idąc za radą Pana Funkcjonariusza, który powiedział, że wystarczy, że będę wpłacał co jakiś czas pewną kwotę, żeby "na górze" widzieli płatności (dodam, że kiedyś również dostałem mandat na 100zł i taka opcja przeszła spokojnie, bez żadnych wniosków o płatności ratalne).

Pierwsza była rata w wysokości 40 zł. Niestety po jakimś czasie totalnie o tym zapomniałem. Na początku kwietnia dostałem pismo z Urzędu Skarbowego w Poznaniu, że jeśli nie zapłacę mandatu to grozi mi komornik/postępowanie egzekucyjne. Na następny dzień od razu wpłaciłem kwotę mandatu + odsetki.

I wydawało mi się, że wszystko jest ok. Od tego czasu dostaję wypłaty, nic mi nie ściąga z konta.
Natomiast dzisiaj, zauważyłem zakładkę "Zajęcia egzekucyjne" w bankowości online ING Banku Śląskiego.

Widnieje tam notka:
"Zajęcia egzekcyjne: 106,64zł,
Środki zwolnione z zajęcia: 7 136zł"

Dodatkowo zainteresowała mnie "Data zajęcia", gdzie widnieje data "14.04.2016". Kwota do spłaty na dziś to także 106,64zł.

Dodam, że jestem zameldowany w Kołobrzegu, a mandat dostałem w Poznaniu. Dlatego też, organem egzekucyjnym jest "Naczelnik Urzędu Skarbowego Kołobrzeg".

I tu moje pytanie - wszystkie mandaty spłaciłem, nic mi z konta nie ściągnęło, mogę normalnie operować wszystkimi swoimi środkami, nic nie ubywa - czy muszę coś w tej sprawie zrobić?

Pozdrawiam
Adrian

Zapłać ten mandat do końca. Organ egzekucyjny umorzy postępowanie i wycofa zajęcie...

Digiton,

Chodzi właśnie o to, że te mandaty zostały zapłacone :)

EDIT: I właśnie pomimo spłaty (na wszystko mam potwierdzenia przelewów) dalej mam zakładkę "zajęcia egzekucyjny". W sumie to nawet nie wiem od kiedy, bo dopiero się skapnąłem :)

Ostatnia edycja:
Spokojnie. To wykorzystania kwoty wolnej daleko. Organ ma czas i się nie spieszy. Możesz do nich zadzwonić i przemailować im potwierdzenia. Wtedy pewnie to przyspieszą. Wiesz. Niż się przeksięguje, niż Hela przyniesie z podpisu. To musi potrwać :D

Powrót