Zajęcie komornicze a trzynasta emerytura

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
W ubiegły czwartek dostałam pismo od komornika. Mam do spłaty dług. Razem z kosztami wynosi on około 2000 złotych. W dokumentach było też pismo do ZUS i byłego zakładu pracy o zajęciu wynagrodzenia, oświadczenie o stanie majątkowym itp. Majątku własnego ani oszczędności nie posiadam. Jedynym moim dochodem jest emerytura w wysokości 3160 złotych. Ile komornik może zabrać mi z emerytury? Czy jest w przypadku emerytury kwota wolna od zajęcia komorniczego? W tym miesiącu otrzymam z ZUS "trzynastkę". Czy trzynasta emerytura podlega zajęciu? Proszę o odpowiedź

Komornik może tobie potrącić do 25 emerytury. Czyli około 790 zł. Trzynastka nie podlega zajęciu komorniczemu.

Ostatnia edycja:
Czy jest kwota wolna od zajęcia komorniczego? Jak jest liczone te 25%? Od kwoty brutto czy netto? Powyżej kwoty wolnej od zajęcia?

Ostatnia edycja:
Kwota wolna od zajęcia to 1331 zł. Inaczej mówić emerytowi można mniej zostawić na życie niż osobie pracującej na umowę o pracę. Cały czas są podane kwoty brutto.
Te 25 procent jest potrącane z twojej emerytury brutto. Do kwoty wolnej od zajęcia tobie jeszcze dużo brakuje.

Ostatnia edycja:
Powrót