Zajecie komornicze a wynagrodzenie.

• Autor wątku Autor wątku saviolinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saviolinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Chciałbym uzyskac informacje w takiej sprawie. Mam zajecie komornicze na rachunku i na wypłacie u pracodawcy. Kwota wolna ktora pozostala mi do wypłacenia w tym miesiacu to ok 30 zł. Dzisiaj otrzymuje wynagrodzenie z racji umowy o prace przed 1 pazdziernika. Otrzymam około 3000 netto z czego pracodawca wysyła ok 1000 do komornika a około 1500 trafia na moje konto. Stad pytanie bo pierwszy raz bede miał taka sytuacje. Czy dzisiaj otrzymam jakas czesc pieniedzy ktore bede mogl wyplacic a reszte 1 pazdziernika? Czy jak kwoty wolnej praktycznie nie mam dopiero to 1500 będę mogl wyplacic 1.10 ? Pozdrawiam.

Ważne jest od kiedy do kiedy w banku zaczyna się nowy miesiąc rozliczeniowy.Żeby nie było tak że np. wybrane zostało już na koncie 1500 zł i teraz wejdzie te kolejne 1500 zł a nowy miesiąc w banku zacznie się np.2 października. Wtedy przy zajęciu konta bank te pieniądze przeleje komornikowi.

Może warto pogadać z pracodawcą żeby płacił te 1500 do ręki zawsze to bezpieczniej że coś bank albo komornik nie namieszają i nie zostanie się bez środków do życia.

Rozumiem. Nie mam takiej mozliwosci z pracodawca. Moj znajomy mial podobna sytuacje ale 28 dnia miesiaca i mogl wyplacic czesc 28 czesc 1 następnego miesiaca. Sam nie wiem, denerwuje sie przez to

Jezeli pracodawca pobiera i tak z wyplaty 1000 zl to mysle ze reszte zostawi mi do zycia. Chcialbym aby tak bylo

Pracodawca robi wszystko dobrze , tylko mi chodzi aby w miesiącu nie przekroczyć kwoty wolnej od zajęcia w banku , teraz to jakieś 1540 zł chyba jest. Jeśli to zostanie przekroczone to bank przy zajęciu komorniczym nadwyżkę prześle komornikowi.

Ok rozumiem. A powiedz mi, przyjmijmy teoretycznie ze rozpoczal sie nowy miesiac rozliczeniowy i w takim przypadku pieniadze zostana dopiero przekazane w dniu 1.10 czy czesc dzisiaj do wyplacenia a czesc 1.10? Bo moj znajomy miał własnie w ten sposob ze jakas kwote otrzymał w danym miesiacu mimo ze przekroczył kwote wolna a czesc mogl 1 następnego miesiaca? Orientujesz jak to wyglada?

saviolinho napisał:
Jezeli pracodawca pobiera i tak z wyplaty 1000 zl to mysle ze reszte zostawi mi do zycia. Chcialbym aby tak bylo

Niestety życie to nie bajka i chciejstwo nie wystarczy. Wynagrodzenie powinno wpływać na rachunek należący do innej osoby i po krzyku, pracodawca nawet nie musi wiedzieć komu wysyła. Są banki, które taki przelew odesłałyby, ale większość weryfikuje tylko numer rachunku (na pewno przechodzi w Pekao SA - sprawdził mój klient, ze tak powiem operacyjnie)

Tak jak piszesz robi większośc osób i tak się własnie ratuje.

Powrót