Zajecie komornicze -dlug mamy

• Autor wątku Autor wątku Asia18slask
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia18slask

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Komornik kazal splacac dlug mieszkaniowy mojej mamy - zostal rozlozony na wszystkich zamelowanych w domu - mnie i rodzenstwo .Napisalam pismo o umorzenie tego dlugu , zostala umorzona polowa .Nie mieszkam w domu , ale jestem tam zameldowana - ja - oraz od niedawna rowniez moje nowo narodzone dziecko . Razem z chlopakiem wynajmuje mieszkanie i nie wiem czy sie przemeldowac ? Czy komornik wtedy zainteresuje sie miejscem mojego nowego zameldunku ? Co najlepiej zrobic w takiej sytuacjii ?Nie chce splacac nie Swojego dlugu ... nie chce rowniez zeby moje dzieckoo bylo Nim pozniej ewentalnie obciazane .Jak z tej sytuacjii najkorzystniej wybrnac ?:???:

powinnas byc zameldowana tam gdzie mieszkasz.

To po pierwsze i problemu by już nie było. Po drugie odpowiadasz tylko za dług, który powstał do dnia Twojej wypowadzki od dnia ukończenia przez Ciebie 18 roku życia - ale to Ty masz udowodnić, że tam nie mieszkałaś (a jakbyś obowiązku meldunkowego przestrzegała, to nie byłby to żaden problem).

Z chlopakiem mieszkam od niedawna .Stad tez wlasnie moje pytanie . Dopoki mieszkalam u mamy to bylam zameldowana u mamy ... zatem zostala obciazona jej dlugiem za mieszkanie .Teraz mam Swoja rodzine , nie chce miec z tym nic wspolnego .. dlatego pytam - co zrobic najlepiej .. Czy jak sie wymelduje od matki .. to komornik nie przyjdzie do Naszego mieszkania ;) ... ? dokladnie o to mi chodzi ...

Przyjdzie prędzej czy później.
Ważne, ile brak poinformowania go o zmianie miejsca zamieszkania będzie pytającą kosztował tysięcy.

Eh....widze ze nie duzo starsza niz te 18. Odpowiadasz za dlug mieszkaniowy od momentu ukonczenia 18 lat do wyprowadzki. Ktorej moment trzeba bedzie udowodnic skoro sie nie wymeldowalas. Wymelduj soe jak najszybciej od matki. Dlug nie zniknie. Odpowiadasz solidarnie.

Koledze umorzyli caly dlug kiedy udowodnil , ze pomieszkiwal u siostry- nie w miejscu zameldowania ,ktora to potwierdzila ;) tlumaczyl sie , ze to wielozietna rodzina , malo miejsca w domu , mam taka sama sytuacje - stad tez pytam - jak to jest ;)

Jest tak, że skoro "komornik kazał" to jest po sprawie, a udawadniać trzeba na sprawie, a nie po. Jedyna szansa, że był nakaz zapłaty na tamten adres pod, którym nie mieszkasz, wtedy sprzeciw wraz z wnioskiem o prawidłowe doręczenie nakazu.

Asia18slask napisał:
zatem zostala obciazona jej dlugiem za mieszkanie .

Mylisz sie - to nie jest dług mamy tylko dług solidarny wszystkich osób pełnoletnich zamieszkujących zadłużone mieszkanie.
Za opłaty mieszkańcy odpowiadają solidarnie.

Powrót