Zajęcie komornicze niemieckiej renty.

• Autor wątku Autor wątku rena22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepraszam za wczesniejszego posta.Przez pomylke nacisnelam nie ten klawisz ;)
Mam pytanie dotyczace limitów zajęcia komorniczego niemieckiej renty.
Niedawno ze wzgledu na chorobe przeszlam na wczesniejsza rente.Posiadam spore zadluzenie tylko w jednym niemieckim banku.Nie posiadam zadnego majatku i oszczednosci.
Od kilku miesiecy nie splacam rat kredytu.Kilkukrotnie wysylalam pisma do banku, zawiadamiajace o mojej trudnej sytuacji finansowej, z jednoczesna z prosba o restrukturyzacje dlugu.Nie otrzymalam z banku zadnej pozytywnej odpowiedzi.Jestem zalamana.Nie stac mnie na oplaty i zywnosc.
Nie chce czekac 6 lat w Niemczech na insolvenz.Nie dam rady finansowo.
Postanowilam wrocic do Polski.Mam w zwiazku z tym nastepujace pytania:
1.Czy przed polskim sadem moge uzyskac upadlosc konsumencka za dlugi w Niemczech?Dzwonilam w tej sprawie do Polski i uslyszalam rozbiezne opinie prawne.Niektorzy twierdza, ze polski sad nie przyjmie mojego wniosku o upadlosc.
2.Czy zamiast insolvenz warto poddac sie egzekucji komorniczej z mojej renty?Jezeli w Niemczech obowiazuja (?)limity zajecia komorniczego rent?Oczywiscie chodzi o egzekucje w Polsce.
3.Moze ktos z Panstwa zna podobny przypadek i moglby podpowiedziec co powinnam zrobic?
Dodam jeszcze, ze w Polsce rowniez niczego nie posiadam.Jedynym zrodlem utrzymania bedzie tylko i wylacznie renta/emerytura z Niemiec.
Poki co wyplata renty jest kierowana na konto w innym niemieckim banku.Po powrocie do kraju zaloze konto w polskim banku i bede wnioskowala o przekierowanie wyplaty renty do Polski.
Z gory dziekuje za pomoc.

Przede wszystkim: W Niemczech zajmowaniem kont bankowych, rent i wszelkich wierzytelności dłużników nie zajmuje się komornik (inaczej niż w Polsce). W Niemczech zajmuje się tym sąd, w którym wierzyciel (w tym wypadku bank) składa wniosek o zajęcie renty dłużnika. Sąd wydaje postanowienie o zajęciu (nazywa się takie postanowienie: Pfändungs- und Überweisungsbeschluss) doręcza instytucji rentowej, a ta na podstawie postanowienia o zajęciu wyplaca zajętą rentę lub jej część wierzycielowi, czyli w tym wypadku bankowi, i oczywiście, przestrzega kwoty wolnej od zajęcia.
W Niemczech obowiązuje tzw. "Pfändungsfreie Grenze", czyli kwota regularnego, miesięcznego dochodu (np. wynagrodzenie za pracę lub renta) dłużnika wolna od zajęcia. Ta wolna od zajęcia kwota wynika z przepisu § 850 c ZPO, czyli niem. kodeksu postępowania cywilnego. Wysokość tej wolnej od zajęcia kwoty każdego roku jest ustawowo korygowana, i tak ostatnim obwieszczeniem z dn. 28 marca 2017 ustalona została na 1.133,80 Euro. Taka jest kwota wolna od zajęć. A zatem: zajęta może być tylko nadwyżka, czyli to, co powyżej tej kwoty, tj. 1.133,80 Euro. Instytucja rentowa może więc na podstwie tego sądowego zajęcia wypłacać wierzycielowi (bankowi) wszystko to, co leży powyżej tej wolnej od zajęcia kwoty 1.133,80 Euro. Radzę skontaktować się bezpośrednio z instytucją rentową, powiedzieć o grożącym zajęciu renty, zapytać o kwotę wolną od zajęcia, a odpowiedź będzie taka, jak napisane tu wyżej.

Ostatnia edycja:
Dziękuję użytkownikowi "J.Biernat" za okazaną życzliwość i bardzo pomocną poradę. .Nie spodziewałam się, że to stanie się tak szybko.Jak widać są jeszcze ludzie miłosierni i bezinteresowni.Chwała Panu za to!
Rena22
P.S.Wracam do Ojczyzny w nadzieją w sercu i wiarą, że my Polacy, nie jesteśmy takimi egoistami, jakimi nas opisują za granicą.

Hmm... co masz na myśli z tymi egoistami, bo kompletnie nie rozumiem powiązania?
Przy "przenoszeniu" renty z Niemiec do Polski: czy jest to twoja w Niemczech wypracowana renta, czy "przepisana" kiedyś z Polski do Niemiec? To ma duże znaczenie, bowiem finansowe.

Zgadzam się z "ildiko".Nie potrzebnie połączyłam zupełnie oderwane od meritum wątki.Przepraszam.
Tak,to jest moja wypracowana renta.

Powrót