zajęcie komornicze pensji i limit na konto w banku

• Autor wątku Autor wątku baltazarski1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baltazarski1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

może coś doradzicie mam zajęcie komornicze na wypłatę 50 procent i zajęte konto w banku,
ale w ten sposób, że roczne mogę wypłacić ok. 12tyś złotych /trzy pensje średnie krajowe/ w banku mówią, że jest to zgodne z prawem, pozostałe środki są zablokowane dla komornika.
Do tej pory pracowałem w firmie gdzie mogłem pieniądze odbierać w kasie w gotówce, teraz chcę zmienić prace, ale nowy pracodawca nie daje takiej możliwości, koniecznie chce numer konta
Czy jest z tego jakieś wyjście myślałem żeby w nowej firmie podać konto bankowe brata, ale nie wiem czy komornik nie zajmie i jego konta jak się dowie?
Może jest z tego jakieś inne wyjście na pewno są takie przypadki.
Pozdrawiam
Baltazarski

a może zażądać od pracodawcy na jakie konto jest wysyłana pozostała część wypłaty?

baltazarski1 napisał:
a może zażądać od pracodawcy na jakie konto jest wysyłana pozostała część wypłaty?
Komornika nie interesuje "pozostała część wypłaty". On ma zająć z wynagrodzenia taką część, jaką wskazują przepisy prawa.

,ale zablokował mi konto osobiste w banku ROR do limitu ok. 12tyś chyba rocznie albo do czasu spłaty zadłużenia to jest zgodne z prawem?

baltazarski1 napisał:
to jest zgodne z prawem?
Oczywiście. Zupełnie czym innym jest zajęcie wynagrodzenia za pracę, a czym innym egzekucja z rachunku bankowego. Jedno drugiemu nie przeszkadza.

baltazarski1 napisał:

Może i otrzyma.
Pracodawca musi wskazać - wynika to wprost z treści zajęcia, którego odpis wysyła się również dłużnikowi.

A czy komornik w tym przypadku może zablokować nie moje konto tylko na przykład brata?

Nie. Komornik nie zajmie rachunku osoby trzeciej. W żadnym wypadku. Chyba że byłbyś współwłaścicielem tego konta.

Dziękuje

Dziękuje wszystkim za info

digiton napisał:
Nie. Komornik nie zajmie rachunku osoby trzeciej. W żadnym wypadku. Chyba że byłbyś współwłaścicielem tego konta.

Pytanie było o zablokowanie ...
Zająć może, pewnie nawet wyśle odpis zajęcia ale samo zajęcie będzie bezskuteczne - czyli nie, nie zablokuje.

Myślę że pytającemu chodziło właśnie o skutek :)

Powrót