Zajęcie komornicze proszę o podpowiedź

• Autor wątku Autor wątku amidalia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amidalia

Użytkownik
Odpowiedzi
187
Witam
Przed chwilą zadzwonił mój komornik z informacją, że mojemu "alimenciarzowi" w jego miejscu zamieszkania pozajmował ruchomości, które oczywiście nie są na niego. Na niektóre z tych ruchomości ma dokumenty potwierdzające, że należą one do osób trzecich (min. meble kupione przez matkę dłuznika, która mieszka gdzie indziej- prezent).
Komornik poinformował mnie, że dopiero od momentu kiedy on w oficjalnym piśmie powiadomi te osoby trzecie o zajęciu, mają one miesiąc na złożenie wniosku przeciw egzekucyjnego a nie od momentu zajęcia, czu rzeczywiście tak jest.
dziękuję za odpowiedź.

Dziękuję za odpowiedż.
A czy teraz skoro komornik odwiedził już dłużnika i zajął samochód, jeszcze nie powiadamiając o tym osoby trzeciej, może on- dłużnik, ten samochód użytkować.
Czy ja mogę zostać dozorcą już tego samochodu?
pozdrawiam

Radziłbym zwolnić ruchomości należące do osób trzecich (udokumentowane)

korf napisał:
Radziłbym zwolnić ruchomości należące do osób trzecich (udokumentowane)

Co możemy uznać za dokument własności?
- umowę ratalną, umowa na matkę dłużnika, ruchomości znajdują się w miejscu zamieszkania dłużnika i o dziwo umowa też, matka mieszka w innej miejscowości, jak to jest traktowane prawnie?
- umowę ratalną, umowa na konkubinę dłużnika, zawarta w czasie prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego, dłużnik w odpowiedzi na pozew o alimenty oraz przed sądem informuje, że spłaca raty za ruchomość, na którą kredyt wzieła konkubina
czy umowa ratalna jest dokumentem własności, co do matki i konkubiny- mogły one udzielić tylko swojej zdolności kredytowej, czy dokumentem własności jest faktura imienna.
Czy kredyt na ruchomość zaciągnięty przez konkubiną i spłacany przez dłużnika, nie jest ich wspólną własnością, przy sprawie o alimenty dłużnik tłumaczył, że spłaca kredyt z ruchomości z ich gosp.domowego.
proszę o odpowiedz

Witam ponownie
W zwiąku z tym, iż mimo zajęcia egzekucyjnego auta, dłużnik nadal je użytkuje, jeżdzi nim, co może wpłynąć na obniżenie jego wartości, dłużnik może też spowodować kolizję oraz obawiam się iż specjalnie może ów pojazd uszkodzić, chciałabym aby komornik ustanowił innego dozorcę np.mnie, z jakim pismem muszę zwrócić się do komornika i ile on ma czasu na zmianę dozorcy, od momentu wpłynięcia mojego pisma.
dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

Powrót