zajecie komornicze ...sama wychowuje dziecko !!!pomocy

• Autor wątku Autor wątku jogobella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jogobella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam... mam zajecie komornicze ,list dostałam od komornika trzy dni temu sama wychowuje dziecko mieszkam na stancji i nie mam pomocy od nikogo.. kredyt wziełam dla mamy ktora przestała go spłacac i rosnie to mi... jest juz 35tyś. w zawiadomieniu mam napisane ze kwota 1500zł jest wolna od potrąceń co to znaczy? zarabiam 1200zł ... czy jest jakas szansa dla mnie??? pomocy? i co oznacza ze kwota 1500zł jest wolna od potrącen???

Ile Pani zarabia brutto ? Kwota podlegająca ochronie nie może być niższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę po obliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych 1111,86 zł netto. Tyle Pani powinno zostać na rękę wszystko powyżej tej kwoty zabiera komornik. Będą kłopoty jak ma Pani konto w banku i tam wpływa Pani wynagrodzenia, wtedy komornik zajmuje wszystko bo nie docieka co to są za pieniądze na Pani koncie. Sugeruję wypłatę do ręki w zakładzie pracy.

Czytaj więcej na Wieszjak.pl: Kwota wolna od potrąceń w 2012 roku - Strona 2 - Wysokość zarobków - Zarobki - Wieszjak.pl

zarabiam 1520zł brutto na reke mam 1120zł czyli nie moze mi tego zabrac?

pracuje w spółce bomi s.a i nie możliwa jest wypłata do reki!

8,14 PLN może Pani zabrać, ale podkreślam, jeżeli Pani wynagrodzenie wpływa na konto bankowe może zająć Pani wszystko. Jak jest to umowa o pracę ?

tak umowa o prace na czas okreslony do listopada 2013 ale ja mam napisane w pismie ze nie moze mi zabrac calosci tylko do 50% nawet nie napisal ile mi zabierze co oznacza ze kwota 1500zł jest wolna od potrącen

Proszę na spokojnie przeczytać Czytaj więcej na Wieszjak.pl: Kwota wolna od potrąceń w 2012 roku - Strona 2 - Wysokość zarobków - Zarobki - Wieszjak.pl (powyżej). Kwota 1500 to kwota brutto netto to właśnie kwota 1111,86, która to kwota jest wolna od zajęć komorniczych. Przykład jeżeli zarabia Pani 3000 netto to komornik zabiera 50% wynagrodzenia, jeżeli zarabia Pani 2000 zł to komornik może zabrać Pani tylko 888,14 zł pozostawiając Pani kwotę wolną od zajęcia czyli 1111,86 zł.

tak umowa o prace na czas okreslony do listopada 2013 ale ja mam napisane w pismie ze nie moze mi zabrac calosci tylko do 50% nawet nie napisal ile mi zabierze co oznacza ze kwota 1500zł jest wolna od potrącen

czyli jezeli zarabiam ponizej 1500zł nie moze mi zabrac nic tak?

mam jeszcze pytanie ,mowił pan ze najlepiej zebym nie dostawała wypłaty na konto ale skoro dostaje na konto niską wypłate czyli te 1110zł i jest tam uwzględnione ze to sa pieniażki od pracodawcy to jak moze mi zabrac całośc jak napisal pan wyżej skoro kwota 1500zł jest wolna od potrącen

Musi Pani zrozumieć, że ochrona nie dotyczy pieniążków na koncie, gdyż komornika nie interesuje skąd one wpłynęły. Proszę porozmawiać z komornikiem o swojej sytuacji, jeżeli będzie się upierał przy zajęciu Pani konta bankowego pozostaje skarga na czynności komornika. W skardze będzie pani musiała wykazać, iż na konto wpływają pobory z zakładu pracy.

mam jeszcze pytanie ,mowił pan ze najlepiej zebym nie dostawała wypłaty na konto ale skoro dostaje na konto niską wypłate czyli te 1110zł i jest tam uwzględnione ze to sa pieniażki od pracodawcy to jak moze mi zabrac całośc jak napisal pan wyżej skoro kwota 1500zł jest wolna od potrącen

Może koniec i kropka. Wiem, że ciężko to zrozumieć ale komornik nie sprawdza co to są za pieniądze, zajmuje konto bankowe. Kropka.

kwota wolna jest u pracodawcy, jak wpłynie na konto już nie jest wolna, obowiązują inne przepisy art.54 prawo bankowe

jogobella napisał:
kredyt wziełam dla mamy ktora przestała go spłacac i rosnie to mi... jest juz 35tyś...

A co było zabezpieczeniem kredytu?
Nie wierzę że bank udzielił takiego kredytu, przy dochodach 1200zł. netto.

Jej już spłata urosła do 35 tyś .....A ja wierzę :)

marcel20 napisał:
Jej już spłata urosła do 35 tyś .....

A co to znaczy spłata urosła?

Przy takich dochodach nie ma zdolności kredytowej na kredyt ok.30tyś.
Na temat zabezpieczenia niech odpowie pytająca.
Osobiście, przy moich dochodach 3,5tyś. netto (brak innych osób na utrzymaniu) mam zdolność kredytową na ok.27-28tyś. Pytająca ma jeszcze dziecko.

Pytająca pisze, że: "kredyt wziełam dla mamy, ktora przestała go spłacac i rosnie to mi... jest juz 35tyś" czyli łącznie z odsetkami i innymi kosztami np. windykacji. Ale faktycznie może pytająca rozjaśni nam umysł w tej materii.

nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać forum i otwierać nowy temat

znajduję się w bardzo podobnej sytuacji - rozumie, co tutaj napisano
ale mimo istnienia kwoty wolnej od zajęć nialimentacyjnych znacząca część mojego WYNAGRODZENIA CHOROBOWEGO (przebywam od 2 miesięcy na zwolnieniu lekarskim płatnym przez ZUS w wysokości 80% mojego wynagrodzenia które wynosi 1400 zł!) znaczną część pobrał komornik!!!!

czy można jakoś przeciwdziałać tej procedurze???????

Powrót