Zajęcie komornicze środków w banku osoby żyjącej z opieki społecznej

• Autor wątku Autor wątku zoso8894
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoso8894

Użytkownik
Odpowiedzi
49
WItam

Osoba żyje sama , otrzymuje co miesiąc 1000zł na konto zasiłek stały z opieki społecznej na konto banku.

Wczoraj bank zajął 1600 zł na wniosek komornika za jakieś 2 mandaty z ... 2012r.

Co można w tej sprawie zrobić , jak i gdzie interweniować bo coś mi tu pachnie jakimś grubym wałkiem ze strony komornika i banku.

Osoba ma na kocie minus 300zł i nie ma z czego żyć

czy naprawdę nikt nie potrafi coś podpowiedzieć co zrobić ??

czytałem w necie że :
Świadczenia takie jak zasiłek stały czy renta socjalna z MOPS są zabezpieczone przed egzekucją komorniczą

a jedyne środki jakie ta osoba miała na koncie pochodziły właśnie z zasiłku stałego - nie było żadnych przelewów z innych źródeł

a skad komornik ma wiedziec jakie srodki są na rachunku? on nie wie. trzeba go o tym powiadomic. i przyjrzec sie czy sprawa nie była generalnie przedawniona, trzeba przejrzec dokumenty, mozna to zrobić u komornika. na jaki adres były wysyłane pisma itd.

no komornik to moze nie wie tego
ale bank widzi że są same przelewy z MOPS i chyba nie miał prawa zając takich środków

dlatego chciałem spytać jak to załatwić , gdzie iść z interwecją i co zrobić z grubsza

jeżeli na konto wpływają środki z MOPSU, czy też 500 czy 800 na dziecko, to środki te wolne są z mocy ustawy od zajęć komorniczych, na twoim miejscu złożyłbym pisemny wniosek do komornika o ograniczenie zajęcia konta bankowego i do wniosku dołączył z okresu trzech miesięcy wyciąg z konta bankowego.

ok ale środki są już zabrane , jest po fakcie
to rozumiem że nie ma szans żeby z powrotem je odzyskać ?

po drugie czy bank nie powinien sprawdzić tego ?
przecież widzi że są wpływy tylko z MOPS i nie powienien zabierać środków

Ostatnia edycja:
zoso8894 napisał:
po drugie czy bank nie powinien sprawdzić tego ?
przecież widzi że są wpływy tylko z MOPS i nie powienien zabierać środków
złóż reklamacje w swoim banku,
zoso8894 napisał:
ok ale środki są już zabrane , jest po fakcie
to rozumiem że nie ma szans żeby z powrotem je odzyskać ?
im szybciej złożysz wniosek, to może odzyskasz zajęte środki,

rozumiem wszystko
dzięki za pomoc

Powrót