Zajęcie komornicze wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku mjart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjart

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam.
Wczoraj otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji przez komornika na kwotę 4.500zł.
Moje pytanie brzmi:
Ile mi zabierze z pensji?
Mam umowę na czas określony do 31.12.2011. pełen etat a wynagrodzenie to 1.400 zł brutto + premia uznaniowa(premia specjalna użależniona od osiągniętych wyników przez placówkę handlową)
Proszę o pomoc.

Egzekucja z rachunków bankowych

Ograniczenie w tym zakresie obejmuje rachunki oszczędnościowe oraz
oszczędnościowo-rozliczeniowe, niezależnie od zawartych przez dłużnika umów
pozostają pod ochroną, czyli są wolne od zajęcia. Jednak tylko do wysokości
trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze
przedsiębiorstw , bez wypłat nagród z zysku. Wyjątek stanowi wierzytelność z
tytułu alimentów, gdzie egzekucja dotyczy pełnej wartości w zakresie obowiązku
ich spłat. W przypadku wypłacania pieniędzy z rachunków bankowych
przedsiębiorców sąd może nakazać wypłatę zobowiązań finansowych z tytułu
wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych u dłużnika na okres do 3 miesięcy w
wysokości minimum za pracę.

Egzekucja z wynagrodzenia

Komornik nie może zając całości wypłaty dłużnika. Nawet gdy egzekwowane są
alimenty, może zostać potrącone do 60 proc. z całości pensji po odliczeniu
wszystkich składek ubezpieczeniowych i podatku. Do pełnej wysokości mogą
zostać egzekwowane dodatkowe wypłaty premie roczne czy nagrody, jeśli dotyczą
zaspokojenia świadczeń alimentacyjnych.Jeśli dotyczą one innych należności niz
alimenty, sąd nie może zając więcej niż 50 proc. wynagrodzenia.

Kwoty wolne od potrąceń za pracę to

minimalne wynagrodzenie, 75 % wynagrodzenia przy potrąceniu zaliczek
pieniężnych oraz 90 % wynagrodzenia przy potrąceniu kar pieniężnych o których
mowa w Kodeksie Pracy. Ile zatem komornik może pozostawić dłużnikowi
minimalnej kwoty na przeżycie? W przypadku osób nie pobierających stałego
wynagrodzenia bądź rolnika, prawo mówi o pozostawieniu środków niezbędnych na
utrzymanie rodziny przez co najmniej dwa tygodnie. Ocena wysokości kwoty
pozostaje w gestii komornika.

Własnie się dowiedziałem, ze komornik prubuje ściągnąć dług który jest przedawniony (abonament telefoniczny z 2000r.) Wyczytałem w necie, że tego typu zadłużenie przedawnia się po 3 latach. firma windykacyjna odkupiła dług od Plusa. Czyli jak to jest? Co powinienem zrobić?

Nie licz na przedawnienie, to jakiś mit z tym związany... Windykacja niestety różni się od komornictwa. Powinieneś po 1 spłacić dług (ta, se pomyślisz co za d-bil, jakbym mógł to bym spłacił), a poważnie - zapewniać windykatorów, że bedziesz spłacał należność stopniowo. Jeżeli utrzymasz jakąś regularność, np. iks set zł / miesiąc, to mysle ze nie powinno być problemów

Sevenek napisał:
Nie licz na przedawnienie, to jakiś mit z tym związany... Windykacja niestety różni się od komornictwa. Powinieneś po 1 spłacić dług (ta, se pomyślisz co za d-bil, jakbym mógł to bym spłacił), a poważnie - zapewniać windykatorów, że bedziesz spłacał należność stopniowo. Jeżeli utrzymasz jakąś regularność, np. iks set zł / miesiąc, to mysle ze nie powinno być problemów

CO ZA BZDURA, za takie porady, to się BAN należy!!!!

mjart napisał:
Własnie się dowiedziałem, ze komornik prubuje ściągnąć dług który jest przedawniony (abonament telefoniczny z 2000r.) Wyczytałem w necie, że tego typu zadłużenie przedawnia się po 3 latach. firma windykacyjna odkupiła dług od Plusa. Czyli jak to jest? Co powinienem zrobić?

Jest wiele tematów związanych z przedawnieniem, wszystko zależy od okoliczności sprawy, jeśli dopiero teraz dowiedziałeś się o tej egzekucji, to masz czas aby w terminie 7 dni dokonać następujących czynności:

a. złożenia wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu połączone z wniesieniem sprzeciwu w którym podniesiesz zarzut przedawnienia i

b. dołączysz dokuemnty z których wynika, kiedy rozpoczął bieg terminu przedawnienia;

co do szczegółów, są o tym setki postów, poszukaj;

ps. nigdy nie pytaj na forum, jeśli można coś znaleźć, bo Ci znowu jakiś ... odpowie BZDURY;

no to może fachowo poradzisz, nie znam spraw windykacji z autopsji, jedynie z opinii ludzi ktorzy mieli z nimi do czynienia, i tak wlasnie rozwiazali to. Radze tak jak umiem, i jak wiem, ze niektorym wyszło... Teraz poodświerzam stronę, żeby zaczerpnąć ze źródła Twojej boskiej wiedzy...

Jestem laikiem w tych sprawach. Rozumiem, że muszę złożyć wniosek do sądu, ale jak to ma wyglądać? Gdzie mogę znaleźć wzór tekiego wniosku. Proszę pomóżcie.:confused:

Sevenek napisał:
no to może fachowo poradzisz, nie znam spraw windykacji z autopsji, jedynie z opinii ludzi ktorzy mieli z nimi do czynienia, i tak wlasnie rozwiazali to. Radze tak jak umiem, i jak wiem, ze niektorym wyszło... Teraz poodświerzam stronę, żeby zaczerpnąć ze źródła Twojej boskiej wiedzy...

Ja nie mam czasu zaspokajać Twojej BZDURNEJ ciekawości, są setki wątków w temacie przedawnienia, to jest najprostsza z możliwych spraw;

Użyj opcji szukaj i nie pozwalaj sobie na zaczepki, bo to jest forum prawne, a nie plotki spod mięsnego;

WITAM, MAM PYTANIE MAMA MA PROBLEMY ZE SPLATĄ KREDYTÓW I PRAWDOPODOBNIE SKOŃCZY SIĘ NA KOMORNIKU, CZY KTOŚ WIE ILE ZAJMIE JEJ KOMORNIK. MA RENTE I PRACUJE NA PÓŁ ETATU(najniższa krajowa).

Zależy jak obrotny będzie komornik i czy wyczai,ze mama ma i rentę i wynagrodzenie i zajmie oba świadczenia.
Generalnie taniej jest dogadać się z wierzycielem na spłatę w ratach. Komornik oprócz długu pobierze jeszcze swoje koszty i wynagrodzenie.

Powrót