Zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku paulos76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulos76

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Mam kilka pytań do użytkowników forum.Żona ma zajęcie komornicze na pensję,do tej pory komornik pobierał do kwoty 986 zł.czyli najniższego wynagrodzenia,dzisiaj zostawił żonie 606,59 zł.nasza rodzina liczy 4 osoby,ja nie pracuję jestem osobą niepełnosprawną po operacji kręgosłupa,jak my mamy wyżyć za taką kwotę.Liczę na rzetelne odpowiedzi i pomoc czy jest to prawnie dozwolone.Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.

Jeśli to rachunek bankowy, to jest to możliwe.

Jeśli jesteś niepełnosprawny, to powinieneś dostać rentę, zasiłek rehabilitacyjny lub świadczenia z opieki społecznej.

Zasiłek rehabilitacyjny miałem,ale już mi się skończył,na dalsze świadczenia zus orzekł,że mi się nie należą.Ja nie chcę świadczeń,ja bym chciał pracować,ale u nas ciężko z pracą dla zdrowego,a co dopiero dla niepełnosprawnych.Mam jeszcze rodzinne na dzieci.Tak,żona ma przelewane wpływy na konto.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Prosze pobierać wynagrodzenie bezpośrednio w zakładzie pracy w gotówce. Poza tym kwota wolna od zajęcia jest wyższa od 1-go stycznia 2011 bo wyższe jest minimalne wynagrodzenie.

Żona ma potrącane pieniądze już w pracy przez kadry,oni mają zlecenie od komornika,czy można według tego pobierać gotówkę w zakładzie pracy?czy zakład pracy się zgodzi?żony wynagrodzenie waha się od 1200 do 1400 netto,a więc chyba nie jest to kwota wolna od zajęć.

KPC art.881 par.2 :

Art. 881. § 1. Do egzekucji z wynagrodzenia za pracę komornik przystępuje przez jego zajęcie.

§ 2. Komornik zawiadamia dłużnika, że do wysokości egzekwowanego świadczenia i aż do pełnego pokrycia długu nie wolno mu odbierać wynagrodzenia poza częścią wolną od zajęcia ani rozporządzać nim w żaden inny sposób. Dotyczy to w szczególności periodycznego wynagrodzenia za pracę i wynagrodzenia za prace zlecone oraz nagród i premii przysługujących dłużnikowi za okres jego zatrudnienia, jak również związanego ze stosunkiem pracy zysku lub udziału w funduszu zakładowym oraz wszelkich innych funduszach, pozostających w związku ze stosunkiem pracy.

A zatem wolno odbierać od pracodawcy wynagrodzenie wolne od zajęcia.

Kodeks pracy:

Art. 86.

§ 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.

§ 2. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej; częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy.

§ 3. Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.

A czy jak żona ma teraz umowę na pół etatu czy to ma jakiś w pływ na to?bo komornik pobrał więcej od tego miesiąca kiedy żona przeszłą na pół etatu.
Pozdrawiam

Powrót