zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku Cortez1919
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cortez1919

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta.
Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte
(art.831 § 1 pkt2a).
Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika.
Poza tym gdy wspomniałem że jest takie coś jak art. 831 to prawnik banku powiedział że nie dotyczy programu czyste powietrze i chyba coś ściemniał bo sprawdziłem ten artykuł i tam jest napisane że wszystkie dotacje rządowe i unijne są wyłączone z egzekucji, chodź nie jestem prawnikiem i mogę się mylić dlatego proszę o pomoc mam czas do piątku żeby im udowadniać że zajęli bez prawnie pieniądze.

Wszystkie? Przecież art. 831 § 1 pkt 2a mówi o "środkach pochodzących z programów finansowanych (...) wypłacone w formie zaliczki", czyli nie wszystkie. :) A akurat z tego co wiem przy Czystym Powietrzu nie ma wypłaty zaliczkowej tylko masz zwrot poniesionych wydatków po fakcie. Czyli na pewno powołanie się na art. 831 § 1 pkt 2a Ci nie pomoże.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

czyli co ? mogą zająć tą kasę ? przecież to są pieniądze z rządu

Nie podlegają egzekucji:

2) sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (w szczególności stypendia, wsparcia), chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnieniem tych celów albo z tytułu obowiązku alimentacyjnego;

2a) środki pochodzące z programów finansowanych z udziałem środków, o których mowa w art. 5 pojęcie środków publicznych i dochodów publicznych ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 869), wypłacone w formie zaliczki, chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z realizacją projektu, na który środki te były przeznaczone.

Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank
Komornik nie jest niczemu winien. On dokonuje wyłącznie zajęcia na wniosek wierzyciela drogą elektroniczną. Nie ma wglądu do tego rachunku, nie zna jego salda ani operacji uznaniowych czy obciążających. Po zajęciu jedynie czeka na środki które przekaże bank. I na tym koniec. Otrzymane środki musi przekazać na rachunek wierzyciela.
Możesz złożyć pisemną reklamację w banku powołując się na wskazany przepis z kpc oraz uchwałę SN z dnia 26.02.2015 - sygn. akt III CZP 104/14. Jaka będzie odpowiedź z banku mogę napisać już dziś.

jak będzie ta odpowiedź ? każą mi się pocałować w d... no przeciez po coś ten przepis istnieje, dziś byłem u prawnika napisał mi pisma mam wysłać do banku i komornika. Jutro to wysyłam i może coś się uda zrobić.

Skoro jest to forum prawne może ma ktoś radę

Ostatnia edycja:
jak będzie ta odpowiedź ?
Coś w tym stylu:
Środki po wpływie na rachunek bankowy tracą swój pierwotny charakter. Z chwilą uznania na twoim rachunku bankowym nie są już środkami z dofinansowania na określony cel a środkami postawionymi wyłącznie do twojej dyspozycji. I dalej formułka, że swoich roszczeń możesz dochodzić na drodze postępowania cywilnego.

niby dlaczego tracą swój charakter ? są dalej z dotacji rządowych nie ważne że są na moim koncie bo od kogoś je dostałem i tu jest mowa o tym w art.831 § 1 pkt2a zresztą wysłałem pismo do komornika i czekam zobaczę co zrobi

Środkami z dotacji to były w organie wypłacającym, do czasu przekazania ich na twój rachunek bankowy. Wszystkie środki które wpływają na Twój rachunek tracą swój pierwotny charakter (tracą związek z wierzytelnością).
wysłałem pismo do komornika i czekam
Co ma komornik to tego. Zajął rachunek a nie dotację. Co innego, jakby chciał zająć przysługującą wierzytelność w organie wypłacającym świadczenie. Pisałem to powyżej, do ciebie jednak to nie dociera.

to wytłumacz mi po co jest ten art.831 § 1 pkt2a ?

Powrót