zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku Asia2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , mam problem i nigdzie nie moge znaleśc odpowiedzi

Jestem dłużnikiem, w chwili obecnej nie mam stałego zameldowania, ani żadnej właśności ruchomej , czy nieruchomości , mam zajęcia komornicze z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej , proszę mi powiedzieć , czy komornik może zająć wyposażenie mieszkania którego jestem najemcą ? (wyposażenie nie jest moją własnością)- ale mam tylko umowe najmu
Proszę mi powiedzieć , czy jeśli na tym mieszakniu zosatnę zameldowana, lae również pozostaje umowa najmu , jakie wtedy prawa ma komornik.

pozdrawiam

Jeśli wyposażenie nie jest Pani własnością to zająć zdecydowanie nie może. Kwestia zameldowanie nie zmienia postaci rzeczy. Za zobowiązania odpowiada Pani swoim majątkiem a nie cudzym.
W razie gdyby jednak podjęte zostały próby zajęcia, właścicielowi przysługuje odpowiednie powództwo przeciwegzekucyjne.

[cytat="Gix13"]Jeśli wyposażenie nie jest Pani własnością to zająć zdecydowanie nie może. [/cytat]

Ależ oczywiście, że może. Art. 845 § 2 zdanie pierwsze - "zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu...". Komornik nie jest uprawniony do rozstrzygania o prawie własności, decyduje "władanie" - jeśli dany przedmiot znajduje się we władaniu dłużnika (a w zadanym pytaniu tak właśnie jest) to jak najbardziej może.
Nie znaczy to, że w tej sytuacji to zrobi... nawet jeżeli, to właścicielowi przysługują prawa z art. 841 kpc, to jest powództwo o zwolnienie spod zajęcia

Zazwyczaj komornik zajmuje wszystko, co znajduje się w mieszkaniu zamieszkiwanym przez dłużnika a na wyjaśnienia przychodzi czas potem.

[cytat="Kolor"][cytat="Gix13"]Jeśli wyposażenie nie jest Pani własnością to zająć zdecydowanie nie może. [/cytat]

Ależ oczywiście, że może. Art. 845 § 2 zdanie pierwsze - "zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu...". Komornik nie jest uprawniony do rozstrzygania o prawie własności, decyduje "władanie" - jeśli dany przedmiot znajduje się we władaniu dłużnika (a w zadanym pytaniu tak właśnie jest) to jak najbardziej może.
Nie znaczy to, że w tej sytuacji to zrobi... nawet jeżeli, to właścicielowi przysługują prawa z art. 841 kpc, to jest powództwo o zwolnienie spod zajęcia[/cytat]

Śmiałem domniemywać, iż w pytaniu nie chodzi o zajęcie w ścisłym tego słowa znaczeniu, a o skuteczną egzekucję z przedmiotowych ruchomości. Mea culpa, za ewentualne wprowadzenie w błąd przepraszam.

Powrót