Zajęcie konta bankowego przez komornika mimo wpłaty kary grzywny.

• Autor wątku Autor wątku Slawek_1990_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slawek_1990_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, moja sytuacja jest taka. Miałem do zapłaty grzywnę+opłaty sądowe w łącznej kwocie 690zł. W dniu 13.12.2010 roku zapłaciłem tą sumę na konto Sądu Rejonowego gdzie była prowadzona sprawa. Przedwczoraj i (czyli prawie dwa miesiące później) zauważyłem, że na moim koncie bankowym dostępne środki wynoszą ponad -860zł, po kontakcie telefonicznym z bankiem zostałem poinformowany iż komornik zablokował moje konto na kwotę 690,00 zł+należne koszta egzekucji które sam ustalił, dowiedziałem się że wszystkie ewentualne wpłaty na moje konto zostaną automatycznie przelane na konto komornika w ramach spłaty zadłużenia. Po kontakcie z Sądem Rejonowym w Kielcach gdzie była prowadzona moja sprawa poinformowano mnie, że moja wpłata została zaksięgowana 14.12.2010 i egzekucja komornicza została anulowana, a odpowiednia apelacja została wysłana do komornika. Jakim prawem komornik zajął moje konto mimo spłaty należnej kary i czy mogę żądać ewentualnych odszkodowania lub poniesionych kosztów.

Aby ustalić czyja jest to wina że tak się stało musi Pan dowiedzieć się:

- kiedy i z jaką datą sąd wysłał zlecenie egzekucji do komornika
- kiedy sąd sporządził wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego do komornika i kiedy taki wniosek komornik faktycznie otrzymał.

Jeśli zlecenie egzekucyjne zostało wysłane przez sąd przed 13.12.2010 r. - zapłaci Pan koszty egzekucyjne gdyż wniosek do komornik był celowy.

Ostatnia edycja:
Powrót