Zajęcie konta bankowego przez komornika.

• Autor wątku Autor wątku pipimiomiooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pipimiomiooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
więc sprawa wygląda następująco:
mój ojciec pracuje na umowę zlecenie, z której w pażdzierniku 10.10.2018 r. (za miesiąc wrzesień) zarobił ok. 1700 PLN i komornik po ogromnych problemach zwrócił mu na konto minimalne wynagrodzenie- ok. 1450 PLN.
W międzyczasie, czyli 1 października w tej samej firmie dostał dodatkowo umowę o pracę, za którą wynagrodzenie jest przelewane na koniec miesiąca, czyli w tym przypadku 31.10.2018r.
Wyglądało to tak, że jakby w jednym miesiącu dostał dwie wypłaty.
Komornik zabrał całą wypłatę z tytułu umowy o pracę, tłumacząc się, że to jest wina mojego ojca, ponieważ nie powiadomił go o nowym statusie umowy.
Czy miał do tego prawo?

Przede wszystkim miał w pierwszej kolejności prawo zostawić całą wierzytelność z umowy zlecenia, nie musiał nic zwracać, ewentualnie 50%, a nie aż kwotę minimalnego wynagrodzenia.

W przypadku dodatkowej umowy o pracę, tj. umowa o pracę + umowa zlecenia potrąceniom podlega 100% kwoty z umowy zlecenia. Jeżeli pracodawca potrącił komornikowi kwotę umowy o pracę nie pozostawiając kwoty minimalnego wynagrodzenia to popełnił błąd i należy zwrócić się z tym nie do komornika, a do osoby odpowiedzialnej za wypłaty pracownikom.

No chyba, że chodzi o to, że wolna od zajęcia część wynagrodzenia wpłynęła na rachunek bankowy i została zajęta, wtedy jest wszytko ok.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Jeśli kwota w ciągu miesiąca za pracę przekroczy najniższą krajową czyli te 1530 zł to komornik może zainkasować jaką tam część.Sumy się dodają czyli jeśli pracownik dostał w miesiącu 1500zł w przyszłym 1500zł a posiadacz konta nie wybierze tych 1500zł w wcześniejszego miesiąca to wtedy komornik ma podstawy prawne do zajęcia.Co należy robić w dniu wpływu za pracę idziemy do banku i wypłacamy całą naszą minimalną krajową.Drugą istotną sprawą za którą należy się zabrać to pobieranie przez komornika podatku Vat który jest niezgodny z prawem.Nazwijmy to wyłudzeniem

@jendrek.pzl - wątpię, że któryś komornik ryzykowałby z doliczaniem VATu.

A to, że komornik wykazuje podatek VAT od opłaty egzekucyjnej jako osobną pozycję na zajęciu to jeszcze nie znaczy, że do dolicza do opłaty w ustawowej wysokości. Po prostu wielu podaje opłatę netto (czyli 100/123) opłaty ustawowej i VAT jako dwie pozycje dla porządku.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Arystokrata20 napisał:
@jendrek.pzl - wątpię, że któryś komornik ryzykowałby z doliczaniem VATu.

Jeśli zażyczysz sobie to na PW Tobie przedstawię

Powrót