zajęcie konta bankowego

• Autor wątku Autor wątku dami81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dami81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich i prosze o pomoc.
Jestem osoba bezrobotna nie pracująca od marca tego roku mam konto w banku pko i w tym roku 10 sierpnia konto zostało zajete przez komornika i zablokowane miałem na koncie 440 zł które bank mi zabrał i wysłał komornikowi a mi wpisał w srodkach dostepnych -2980 zł czyli moje saldo wynosi na minusie i to trwa do dnia dzisiejszego w banku nikt nie chce mi udzielic informacj konto zablokowane dzwoniłem kilkakrotnie do komornika to komornik twierdzi że wysłał pismo do banku że sprawa jest umorzona i wyjasniona a bank twierdzi ze pisma nie dostał i konto zablokowane i minu 2980 zł Prosze o pomoc co robic gdzie iśc czy bank słusznie zablokował mi konto jak nie ma wpływów na konto

Art.54 Prawa Bankowego (DZ.U.nr 140 poz.939 z 1997r)stanowi, że na zablokowanym koncie kwotą wolną od zajęć komorniczych jest trzymiesięczne przeciętne wynagrodzenie wyliczone przez GUS.Na tę chwilę jest to ok.10.200-10.300 zł.W ramach tej kwoty bank nie powinien niczego Ci zabierać, dopiero przekroczenie wyżej wymienionej sumy powoduje zajęcie różnicy ponad tę sumę.Konto może być zablokowane do chwili spłaty zadłużenia ale kwotę wolną od zajęć powinieneś swobodnie podjąć w kasie banku.Miałam taką sytuację w ostatnich dniach i po pierwszych nerwach poszłam do banku i powołując się na powyższy artykuł wypłaciłam bez problemu potrzebną kwotę.W banku nie robili zresztą trudności.Szłam do nich z przygotowaną skargą na pracownika za naruszenie prawa bankowego ale to nie było potrzebne.Moje pobory są nadal "opodatkowane" przez komornika i konto będzie zablokowane do chwili spłaty wierzytelności a mimo to mogę wypłacać pieniądze w kasie.Gdybym nic nie uzyskała w banku poszłabym do komornika i wyjaśniła na miejscu o co chodzi (w razie potrzeby można zajrzeć do akt -komornik nie może odmówić) i ewentualnie złożyła skargę na czynności komornika do prezesa sądu, przy którym komornik działa.Sorki, ale u nas na telefon to nic nie można załatwić, trzeba pójść osobiście albo wystosować pismo.Ponadto, poczytaj sobie post "Jak odblokować konto w banku?", tam prawnicy szczegółowiej wypowiadają się na ten temat i ich podpowiedzi spowodowały, że skutecznie odzyskałam pieniądze.Może podpowiedzą jakie artykuły są potrzebne w sytuacji gdy ma się dochód z renty, odszkodowania czy zasiłku.Bo tutaj komornik też nie może szaleć jak chce.Pozdrawiam Cię serdecznie oraz wszystkich, którzy zadali sobie trud, by mi pomóc oraz życzę Ci pomyślności w ustaleniu stanu faktycznego. :) :) :)

Ostatnia edycja:
P.S.
Na odzyskanie raz już zabranych pieniędzy to bym nie liczyła, ale warto sprawę wyjaśnić, żeby uniknąć stresu na przyszłość i móc dysponować nawet skromnymi zasobami.Pozdro :)

Powrót