Zajecie konta pomimo spłaty dlugu

• Autor wątku Autor wątku rafał90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafał90

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam .piszę z zapytaniem .swego czasu miałem trochę nieprzyjemności bank komornik itd itd
Chodzi o to że nie spłacałem kredytu bank skierował sprawę do sądu z sądu do komornika i tak się zaczęła przygoda .ja osobiście zacząłem spłacać dlug w oddziale banku raz większe raz mniejsze kwoty ale pewnego dnia bank sprzedal resztę dlugu mimo egzekucji komorniczej o czym nawet nie został poinformowany komornik że sprawa jest sprzedana ja mimo to że zmienił się wierzyciel nadal wpłacałem całość dlugu w oddziale banku aż spłaciłem wszystko do 0 .zostałem poinformowany ze sprawą zamknięta dlug splacony a o resztę tj koszty komornicze pytać komornika .tak więc tez zrobiłem a u komornika dowiaduje się że tak :dlug dalej widnieje on nie wie że bank to sprzedal firmie zewnętrznej bank teraz umywa rączki bo swoje środki odzyskał firma zewnętrzna tez umywa bo to co jej się nalezalo tez dostała a komornik dalej widzi że zalegam i zada nadal ponad 16 tysięcy...

ja mimo to że zmienił się wierzyciel nadal wpłacałem całość dlugu w oddziale banku
Pytanie, dlaczego? Od dnia cesji nie jesteś dłużnikiem banku i nie masz wobec banku żadnego zobowiązania. Spełniasz roszczenie do którego wobec banku nie jesteś zobowiązany. Dług to towar jak każdy inny, można go sprzedać/kupić na wolnym rynku. Obecnie masz roszczenie wobec banku o zwrot tego co zapłaciłeś po dniu w którym dowiedziałeś się o cesji w oparciu o przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu. Zaczynasz od wezwania do zapłaty kierowanego do banku. Jeśli bank nie zwróci środków w wyznaczonym terminie, pozostaje ci złożenie pozwu cywilnego o zapłatę na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.
Komornik po otrzymaniu zawiadomienia o cesji, powinien zawiesić egzekucję (zajęcia pozostają w mocy) do czasu aż nabywca roszczenia (twój nowy wierzyciel) nie przedstawi kwitów na skuteczne przejście praw na jego osobę. Jeśli komornik o cesji dowiedział się od ciebie, powinien wezwać wierzyciela pierwotnego do złożenia wyjaśnień.
Absolutnie nie rozumiem twojego toku postępowania, co chciałeś osiągnąć poprzez spłatę bezpośrednio wierzycielowi (nawet po cesji) z pominięciem komornika? Jedynie prosiłeś się o kłopoty i je masz.

Chodzi o to że ja nawet nie wiedziałem że to prowadzi firma zewnętrzna.. o całym fakcie dowiedziałem się jak do wpłaty zostało mi coś niecałe 5 tysięcy wówczas miałem tel z firmy pra czy mam dlug taki i taki itd itd ale jako tako pisma ani nic nie dostałem że ktoś to prowadzi inny tak więc pozostała część dalej wpłacałem w banku ... po czym w ostatnich dniach dowiedziałem się że bank to sprzedal ok 2 lat temu ja dlug spłaciłem w całości w banku w jakiś tam ratach tak więc i w banku i w firmie pra mam informacje że wszystko spłacone. Mi chodzi o fakt że bank sprzedając wierzytelnosc nie poinformował komornika o zamknięciu sprawy i wycofaniu dalszej jego egzekucji .na dzien dzisiejszy wiem że wszystko mam spłacone a mimo tego po kontakcie z komornikiem on nadal nie wie że bank cos sprzedal on jako wierzyciela dalej ma bank a nie firmę pra i teraz tak dostając zwrot on z automatu ten zwrot podatku zajal przelewając kwotę zwrotu na dlug którego juz fizycznie nie ma bo bank sprawę zamknął i firma zewnętrzna także. Poprostu moje pieniądze z podatku się rozpłynęły ktore on zajal ... I jak to on stwierdził dopuki bank go nie poinformowany to on dlug nadal uznaje za ciążący niespłacony... a bank od informowania go umywa rączki... firma zewnętrzna także... komornik widział wpłaty bo pokazalem potwierdzenia itd itd ale oficjalnie nie ma od wierzyciela banku informacji że sprawa została załatwiona spłacone sprzedana ...

Na drugi raz problem opisz dokładnie. Z pierwszego postu wynika, że info o cesji dostałeś, nie dostał tylko komornik. Jeśli doszło do cesji, a ty nie zostałeś o niej poinformowany i spełniałeś zobowiązanie na rzecz pierwotnego wierzyciela, to żadnego błędu nie popełniłeś. Jeśli spłaciłeś całość roszczenia wynikającą z tytułu na podstawie którego komornik prowadzi egzekucję, czyli należność główną + uboczne: zasądzone odsetki za zwłokę w zapłacie, koszty sądowe, czy inne np. koszt zastępstwa procesowego czy zastępstwa w egzekucji, to jesteś na zero. Egzekucja jest do umorzenia i komornik wyda postanowienie o kosztach. Zbierz wszystkie dowody wpłat i przedstaw komornikowi (taką drogę wybrałeś spłacając bezpośrednio u wierzyciela z pominięciem komornika) jednocześnie wzywając pisemnie wierzyciela do umorzenia prowadzonej egzekucji w związku ze spłatą, pod rygorem wytoczenia powództwa przeciw egzekucyjnego. Po tym odczekaj miesiąc i zobaczymy co się wydarzy.

No właśnie z takimi potwierdzeniami u niego byłem ale on twierdzi że to mu nic nie daje dopóki bank osobiście nie da mu znaku ze należność jest splacona a bank umywa rączki bo jakąś mala sumę która wpłaciłem tez u nich w oddziale sprzedal tej śmiesznej firmie ora i teraz ani bank ani ta firma nie poczuwają się do winy że mieli komornika informować o sprzedaży dlugu stąd u niego ciągle wisi mi cała kwota kredytu do której doliczane są odsetki ... a potwierdzenia wplat jak juz wspomniałem nic mu nie dają bo to są moje dowody i on to rozumie ale nie ma informacji z banku czy tez firmy co sobie resztę dlugu kupiła

on twierdzi że to mu nic nie daje dopóki bank osobiście nie da mu znaku ze należność jest splacona
Ma rację. Taką drogę wybrałeś spłacając z pominięciem komornika. Oryginały zawsze są dla ciebie. Składasz kopie. Zacznij rozmawiać pisemnie, za potwierdzeniem odbioru pisma lub pokwitowaniem. Resztę masz powyżej.

Witam ponownie .a wiec tak dziś wreszcie po pismach itd komornik otrzymał pismo że dlug został splacony w ubiegłym roku w całości tak więc teraz zostaje mi sprawa to że bank nie informujac komornika sprzedal końcówkę dlugu formie zewnętrznej w której ta końcówkę tez splacilem i tez od nich otrzymał pismo dziś ale dnia 17 marca tego roku komornik przelal na konto bankowe kredytu kwotę 4 tys zł gdzie juz wszystko w tamtym roku zostało uregulowane a z dniem sprzedania tej reszty dlugu firmie zewnętrznej bank teraz konto zlikwidował. Dziś odwiedziłem bank i w banku nie ma takiej wpłaty o której mowi komornik ... nigdy od niego takiej sumy nie dostali i nie ma na wykazie wpłat na poczet kredytu .później znów dzwoniłem do tego komornika przedstawić jak bank widzi sprawę rzekomego przelewu na co on mi stwierdził że on orzelal te środki nic do niego nie wrocilo i on za to nie odpowiada ... to kto odpowiada za zniknięcie 4 tysięcy ktore niesłusznie przelal na konto ktore zostało zamknięte gdy dlug został sprzedany?

to kto odpowiada za zniknięcie 4 tysięcy ktore niesłusznie przelal na konto ktore zostało zamknięte gdy dlug został sprzedany?
Niesłusznie przelał? Dalej nie rozumiesz sytuacji. Egzekucja była w toku, pomimo że spłaciłeś całość z pominięciem komornika. Nawet gdybyś złożył wniosek jako dłużnik o umorzenie egzekucji w związku ze spłatą i przedstawił dowody wpłat, to komornik i tak wezwałby wierzyciela do złożenia wyjaśnień a nie od razu na twój wniosek umorzy egzekucję. Komornik niczemu nie jest winien. Ty wybrałeś inną drogę i przekonałeś się jak to wygląda w realu i jakie negatywne skutki wywołało twoje postępowanie. Obecnie twój wierzyciel stał się twoim dłużnikiem. Więc możesz przejść taką drogę jak bank przeszedł z tobą. Czyli zaczynasz od wezwania do zwrotu, potem pozew o zapłatę, klauzula wykonalności i na końcu komornik. Ciężar dowodu spoczywa po stronie twierdzącej i wywodzącej z twierdzenia skutki prawne (czyli po twojej). Pomocne będzie postanowienie komornika o umorzeniu i kosztach egzekucji. Tam będzie rozpisane jak zostało wyegzekwowane roszczenie do obliczenia opłaty stosunkowej. Nie dasz rady sam, to zatrudnij prawnika. Podejście masz jedno.

Powrót