Zajęcie konta przez komornika

• Autor wątku Autor wątku fikcyjnaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fikcyjnaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam na kocie zajęcie komornicze na kwotę 1480.36, co sprawia, że z pensji pozostało mi niewiele ponad 300zł. Czy mogę wnosić o "odmrożenie" moich środków? jak mam rozumieć kwotę wolną od zajęcia? Wiem, że jest to ok. 11.501,52zł ale czy tu chodzi o to, że komornik nie może mi zabrać więcej niż to? czy jeśli wpływy są mniejsze niż ta kwota to nie może blokować mi środków?

jestem bezradna. :|

Ostatnia edycja:
czytam, czytam i niewiele rozumiem. chyba już jestem zbyt zmęczona.

fikcyjnaa napisał:
Wiem, że jest to ok. 11.501,52zł ale czy tu chodzi o to, że komornik nie może mi zabrać więcej niż to?

To oznacza, że bank nic nie przekaże komornikowi na poczet egzekucji, jeśli suma obrotów na rachunku od chwili zajęcia nie przekroczy kwoty wolnej. Dopiero po przekroczeniu tej kwoty bank ma prawo przekazać środki z rachunku Komornikowi. Do tego czasu możesz korzystać ze środków na rachunku. Niektóre banki jednak utrudniają życie dłużnikom i jeśli rachunek jest zajęty, to środki do wysokości kwoty wolnej można wypłacić jedynie w "okienku".

Dziękuję bardzo :) teraz mogę już być spokojna.

Mamy wrzesień tuż, tuż, mogłaś kwotę wolną wykorzystać.

korf napisał:
Mamy wrzesień tuż, tuż, mogłaś kwotę wolną wykorzystać.
A co ma z tym wspólnego wrzesień skoro nie wiadomo kiedy zajęto rachunek?

amelia2013 napisał:
A co ma z tym wspólnego wrzesień skoro nie wiadomo kiedy zajęto rachunek
A to że nie istotne, kiedy zajmuje się rachunek, ale czy wykorzystano kwotę w danym roku kalendarzowym.

korf napisał:
A to że nie istotne, kiedy zajmuje się rachunek, ale czy wykorzystano kwotę w danym roku kalendarzowym.
Że co? To od kiedy kwota przysługuje na dany rok kalendarzowy?

Nie na dany a w danym.... Cytat z interpelacji "Zgodnie z brzmieniem art. 54 ust. 1 ustawy Prawo bankowe wolne od zajęcia są środki pieniężne znajdujące się na rachunkach, a zatem przewidziane w tym przepisie ograniczenie egzekucji nie dotyczy sumy obrotów na danym rachunku bankowym w ciągu całego roku, lecz środków pieniężnych znajdujących się na danym rachunku w chwili doręczenia zawiadomienia o zajęciu
Interpelacja nr 13210 - tekst odpowiedzi

korf napisał:
a zatem przewidziane w tym przepisie ograniczenie egzekucji nie dotyczy sumy obrotów na danym rachunku bankowym w ciągu całego roku,
Kolega dołączył do grona "interpretatorów"?

korf napisał:
zatem przewidziane w tym przepisie ograniczenie egzekucji nie dotyczy sumy obrotów na danym rachunku bankowym w ciągu całego roku lecz środków pieniężnych znajdujących się na danym rachunku w chwili doręczenia zawiadomienia o zajęciu

Powrót