zajecie konta

• Autor wątku Autor wątku Pawelopoczno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawelopoczno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam Moje wynagrodzenie za prace jest przelewane na konto ktorego nie jestem wlascicielem a jedynie pelnomocnikiem czy komornik ma prawo wejsc na to konto? Dodam ze pieniadze wlasciciela tez wplywaja na to konto.

a post.egzekucyjne wszczęte jest przeciwko komu?

Mrcnk napisał:
a post.egzekucyjne wszczęte jest przeciwko komu?

Przepraszam ze nie napisalem wczesniej.
Postepowanie wszczete jest przeciwko mnie

Problem jest tego typu, że komornik wie że tam wpływają Pana środki, zajął całe konto i wszystkie środki tam się znajdujące. Trochę dziwne, że nie zajął Pana wynagrodzenia u pracodawcy.
Będzie kłopot w związku z tym, że komornik zajął także środki nienależące do Pana.

Mrcnk napisał:
Problem jest tego typu, że komornik wie że tam wpływają Pana środki, zajął całe konto i wszystkie środki tam się znajdujące. Trochę dziwne, że nie zajął Pana wynagrodzenia u pracodawcy.
Będzie kłopot w związku z tym, że komornik zajął także środki nienależące do Pana.

Tak tylko czy komornik moze zając srodki z konta jesli nie jestem jego wlascicielem

Moim zdaniem nie może. Komornik zajmuje wierzytelność dłużnika wobec banku z tytułu rachunku bankowego. Taką wierzytelność ma jedynie posiadacz rachunku, którym pełnomocnik nie jest.
W odwrotnej sytuacji - gdyby egz. była prowadzona do właściciela - komornik nie badałby czy pieniądze na rachunku należą do posiadacza czy pełnomocnika, zająłby środki i tyle.
Kluczowe jest jednak bycie posiadaczem rachunku bankowego.

Powrót