"Zajęcie" miejsca na FB

• Autor wątku Autor wątku fornakter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fornakter

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Witam.
Mam takie pytanie (podobne, ale różne ;) )

Produkuje np portfele, sprzedaje je i postanowilem zalozyc sobie stronę na FB czy innym social media.
Nazywam ją np: uber-skin.
Nie posiadam firmy, wykonuje rękodzieło, nazwę wymyśliłem.
Po np pół roku, odzywa się do mnie ktoś z firmy uber-skin - okazuje się, że taka firma istnieje.
Co w tym przypadku? Mogę ją normalnie sprzedać?

Drugi przykład:
Po chamsku widzę, że jakaś firma nie ma swojej strony na social media, tworzę taką bez wykorzystania loga, tylko sama nazwa + rezerwacja linku.
Dzwonie do firmy z ofertą sprzedaży
Mogę tak?

hahahaah ale kombinujesz :)) kreatywnie:))) wszystko można co nie jest zakazane!!

zakładam ,ze nie wiesz i przypadkiem tak wychodzi...więc myślę ze jeśli nazwa nie jest "zastrzeżona" znak,logo itd...to dlaczego nie:)

No właśnie z tą nazwą to różnie bywa.
Mogą istnieć 2 takie same nazwy... ale jednak różne ;)
np na w/w przykładzie, istnieje firma Uber-skin, a ja mogę otworzyć firmę: Uber-skin Jan Kowalski.
Posługuję się skróconą nazwą firmy, pełna nazwa firmy jest z imieniem i nazwiskiem

Nie ma powodu, żebyś nie mógł, o ile nazwa ta nie jest zastrzeżonym znakiem towarowym tejże firmy.

fornakter napisał:
... tworzę taką bez wykorzystania loga, tylko sama nazwa + rezerwacja linku. ...
W pytaniu wskazujesz konkretny portal. Próbowałeś zapoznać się z regulaminem takiej usługi :?:

fornakter napisał:
... Dzwonie do firmy z ofertą sprzedaży ...
Tam nie przejdzie Ci ten numer.

LeszekS chodziło mi ogólnie o social media, nie mam tutaj na myśli tego najpopularniejszego.
Co masz na myśli mówiąc "usługa"?

Usługi tworzenia profilu/strony firmowej. Każdy taki portal reguluje to swoim regulaminem, z którym przed zadaniem pytania warto się zapoznać.

Dobra, mam takie pytanie:
Istnieje firma, która ma zastrzezony znak, który jest powszechnie stosowany.
Powiedzmy, ze to slowo to: plus
Czyli, żeby założyć stronę np: plus.minus.pl, która będzie stroną dla osób zainteresowanych matematyką to złamię prawo?

Nie, ale nie wyklucza to roszczeń owej firmy, a Ty będziesz zobowiązany podać się postępowaniu przed Sądem Polubownym.

Powrót