Zajecie na koncie

• Autor wątku Autor wątku guardiola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guardiola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Mam takie pytanie, prowadze wlasna dzialalnosc, zwlekalem z zaplata zusu i w koncu dostalem zajecie egzekucyjne na moim koncie bankowym. Bylo to kilka miesiecy temu, przez ten czas splacalem w miare regularnie ten minus (konto bylo wczesniej puste, o dziwo to nie jest moje firmowe konto, tylko prywatne ktore zalozylem lata przed rozpoczeciem dzialalnosci), z dnia na dzien pieniadze ktore wplacalem juz nie byly na minusie, tylko po prostu cala wplacona kwota widniala na koncie. Na poczatku nie wiedzialem dokladnie co sie stalo, spodziewalem ze po prostu bede schodzic z tej kwoty az bedzie zero i sprawa bedzie zalatwiona. Okazalo sie ze przysluguje mi kwota wolna od zajecia, nie wiem ani na jakiej podstawie zostala mi przyznana, ani dlaczego akurat takiej wielkosci ale w sumie to nie jest wazne.
Zaczalem splacac zus osobno za kazdy miesiac, poprzez 'egzekucje', ale kwota zajecia ani drgnie. Moje pytanie jest takie, kiedy (mniej wiecej) zus 'ruszy' i to zajecie zacznie sie zmniejszac? Czy jest jakas inna metoda? Czy moze lepiej po prostu zlikwidowac ta kwote wolna od zajecia i po prostu wyrownac rachunek?

pozdrawiam

Powrót