zajecie na poczet przyszlych alimentow

• Autor wątku Autor wątku beautyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beautyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
podpowiedzcie mi prosze, co mam zrobic...
otoz place alimenty zgodnie z wyrokiem sadu. maz pobiegl od razu do komornika..
mialam zaleglosci ale je splacilam co do grosza. napisalam oswiadczenie u tegoz ko ornika, ze dalsze naleznosci bede wplacac na konto wierzyciela. niestety moja trudna chwilowo sytuacja uniemozliwila mi placenie alimentow przez ostatnie pol roku ( 1500 zł laczna zalegla kwota), zaczelam znow to splacac i w dniu gdy zrobilam przelew okazalo sie ze mam zajecie na koncie na kwote 13 tys, drugie konto na 2250 zl i zajecie zasilku chorobowego na kolejne 4000 zl.
donioslam potwierdzenia wykonanych przelewow, jednak wyjasnianie calej sprawy zajelo opieszalemu komornikowi,,, miesiac.
w koncu zirytowana cala sprawa napisalam skarge do sadu.
sprawa zostala wyjasniona i konta oraz zasilek zwolnione na co mam potwierdzajace pisma.
ale zeby to zrobil musialam mu dowiezc potwierdzenie wykonania zlecenia stalego na poczet przyszlych alimentow, mimo iz nie mam zadnych zaleglosci znow..
dzis na koncie mam znow zajecie na ok 340 zł i zleconie stale na faktyczna kwote alimentow + koszta komornicze czyli 272 zł.
teraz jak wplyna mi pieniadze na konto to sciagna i zajecie i zlecenie stale..
czy komornik moze zajac mi konto na poczet przyszlych alimentow?
czy powinnam zlikwidowac zlecenie stale?
znow mam napisac skarge do sadu?
jak moge to zalatwic, aby nie placic powdójnych kwot?
prosze o pomoc bo juz mi brak sil i nerwow do tego komornika.. z eks mezem nnie da rady sie dogadac niestety :(

witam,

wg mnie Pan Komornik pobiera pieniadze z tych zrodel z jakich Pani maz wskazal z jakich ma to robic, sam Komornik nie moze sobie wybierac. Wg mnie poszedlbym do Komornika zapoznal sie z wnioskiem na podstawie ktorego rozpoczal On swoje dzialanie, zrobil z tego ksero czy tez poprosil o odpis, przeaanalizowal bym czy maz wskazal miedzy innymi zrodlo z jakich komornik ma odzyskac zalegle czy tez biezace alimenty, jesli nie ma tam wyszczegolnionych kont bankowych, pisal bym skarke do Sadu na niewlasciwa egzekucje komornicza. Po wczesniejszym zapoznaniu sie z wnioskiem, podjal bym decyzje o nie wplacaniu pieniedzy na konto bankowe, pieniadze odbieral bym osobisce w kasie Firmy w ktorej Pani pracuje. Alimenty wyslal bym Poczta. Zlikwidowalbym poki co zlecenie stale, hmm zreszta nie bylo by z czego placic jesli nie bylo by przychodu na koncie (nie wiem jak to sie ma do konsekwencji w samym Banku).
Mialem podobna sytuacje , przy czym moja byla Zona wskazala miedzy innymi 3 miejsca mojej pracy jak i rowniez konto bankowe, w pewnym momencie placilem alimenty x 3, a i z konta Pan komornik zabral tyle ile byl w stanie, wynikalo to z jego lenistwa, mogl policzyc jakiej wysokosci sa przyznane alimenty i wysylajac do konkretnych zakladow pracy pisac o konkretna kwote, ale po co, napisal do wszystkich o kwocie zasadzonych alimentow, jest to nie zgodne z prawem i w takim wypadku trzeba zgloscic do Sadu fakt iz dziala on niewlasciwie. W Pani przypadku jednak nie pobiera z tego co czytalem od Pracodawcy pieniedzy.
Nie mniej jednak wyjasnienie tej sprawy nalezy zalatwic od wizyty u Komornika.

Dziękuję.
Jednak ani razu nawet nie widziałam tego komornika na oczy.
Vegaw jestem na zasiłku chorobowym, ponieważ niebawem urodze bliźnieta. Mam po prostu na razie blokadę na rachunku bankowym.
Zastanawiam się czy nie złożyć depozytu do sądu czyli kwotę należnych alimentów za 6 miesięcy. Doczytałam że jest to chyba jedyna możliwość żeby pozbyć się komornika.
Jednak nie bardzo wiem jak to zrobić.. Porady prawne też kosztują i tak w kółko.
Wracając do Pana odpowiedzi : jeżeli mój mąż nie wskazał mojego rachunku bankowego to komornik nie może go zająć? Pomijam kwestie że trzy lata temu komornik ten sam zresztą zajął mi auto i jeszcze jeden samochód którego nigdy nie byłam nawet właścicielem :-D ani na oczy go nie widziałam.. Tak właśnie wygląda współpraca z komornikiem

I jeszcze jedno. Komornik prowadzi sprawę już ok 6 lat. Teraz mnie ścigał za ostatnie trzy lata. Jednak tym razem mąż nie upominał się o pieniądze tylko komornik sam rozpoczął ponowną egzekucję z tym że ta sprawa nigdy nie została zamknięta.. Dla mnie dziwne jest to że że nie wystarcza mu informacje że alimenty wpłacałam na rachunek bankowy mojego eks męża.. Musiał wezwać wierzyciela temu się nie spieszyło. A konta zajęte przez miesiąc na kwotę w ogóle nie adekwatna do zadłużenia..
Rachunek zajęty to jest mój rachunek w którym mam kredyt i z którego robię wszelkie opłaty.. Nie mogę z niego nie korzystać..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Komornik dziala w imieniu Pani meza na podstawie jego wniosku w oparciu o prawomocny wyrok sadowy, przestrzegajac prawo. Nie uwazam aby Komornik sam sobie wymyslil ze zajmie Pani konta bankowe, nie ma takiej wiedzy, czy ma Pani jakies, ile ich jest, ktos je musial podac, chyba ze gdzies w jakis papierach niekoniecznie we wniosku o rozpoczecie egzekucji komorniczej napisanym przez Pani meza takowe sie znalazly, moze wyrok lub tez temu podobne. Jesli to nadgorliwosc, nalezy pisac skarge na dzialania Komornika, jesli zas dziala w oparciu o wniosek, jakos trzeba sie dogadac z mezem.
To ze kontynuuje egzekucje komornicza po tak dlugim okresie czasu, jest mozliwe, chociaz by dlatego iz maz wczesniej na podstawie wyroku staral sie o zalegle alimenty, wraz z odsetkami i jego roszczenia zostaly zaspokojone lecz ten nie wystapil do Komornika z wnioskiem o zaprzestanie egzekucji. Moze byc tak iz egzekucja zostala zakonczona a teraz Pani maz wystapil o nastepne nalezne mu pieniadze lecz na podstawie nowego aktu wykonawczego. Powinna Pani miec pisemna informacje o wstrzeciou egzekucji i na podstawie jakiego ona jest wyroku - to musi Pani dostarczyc Komornik, tak sama jak o jej zakonczeniu.
Jak dla mnie podstawa do dalszych Pani dzialan sa: prawomocny wyrok, dostarczony pismo od Komornika o wstrzeciu egzekucji, jesli takowe bylo pismo o zakonczeniu wczesniejszej egzekucji no i sam wniosek Pani meza z jakim wystapil od do Komornika (po te jak wczesniej pisalem nalezy udac sie osobiscie do Kancelarii Komornika).

leszeks napisał:
Jesli to nadgorliwosc, nalezy pisac skarge na dzialania Komornika
A ja przypominam o treści art. 1081 § 1 kpc
Przepis prawny:
Art.*1081.*§*1
Jeżeli egzekucja dotyczy alimentów lub renty mającej charakter alimentów, wierzyciel, kierując wniosek o wszczęcie egzekucji, nie ma obowiązku wskazywać sposobu egzekucji, ani majątku dłużnika, z którego ma być prowadzona. W takim wypadku uważa się, że wniosek dotyczy wszystkich dopuszczalnych sposobów egzekucji, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Wniosek o wszczęcie egzekucji można zgłosić również do komornika sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela.

lokata napisał:
A ja przypominam o treści art. 1081 § 1 kpc
Przepis prawny:
Art.*1081.*§*1
Jeżeli egzekucja dotyczy alimentów lub renty mającej charakter alimentów, wierzyciel, kierując wniosek o wszczęcie egzekucji, nie ma obowiązku wskazywać sposobu egzekucji, ani majątku dłużnika, z którego ma być prowadzona. W takim wypadku uważa się, że wniosek dotyczy wszystkich dopuszczalnych sposobów egzekucji, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Wniosek o wszczęcie egzekucji można zgłosić również do komornika sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela.

"... nie ma obowiązku wskazywać sposobu egzekucji ..." czyli jesli zostal on okreslony, przez Wierzyciela chociazby jako: z wynagrodzenia za pracę, z ruchomości lub tez innych, wspomniany Art. nie ma zastosowania ?

No ale nadal nic mi to nie mówi czy zostawić zlecenie stale zgodzić się na egzekucję z rachunku bankowego czy złożyć depozyt żeby mieć spokój ..
Jak złożyć depozyt do banku.
Możliwości porozumienia brak.
Więc muszę to załatwić prawnie.
Proszę o podpowiedz.

Powrót