Zajecie najmizszej krajowej

• Autor wątku Autor wątku madagaskar1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madagaskar1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, to moj pierwszy post na tym forum.

Pracuje na podstawie umowy o prace, cały etat, zarabiam najniższa krajową.
Ile z tej z tej kwoty moze ''zabrac'' mi komornik?

Czy istnieje mozliwosc dogadania sie z komornikiem w ten sposób zeby nie wysyłał do zakładu pracy tej informacji a ja bede placił bezposrednio komornikowi okreslona kwotę (nie jestem w stanie spłacic na raz całosci zadłuzenia)?
Czy moze lepiej skontaktowac sie z bankiem ktoremu jestem dłuzny pieniadze i w ten sposób ''pominac'' komornika?

Minimalne wynagrodzenie za pracę jest wolne od egzekucji w tym przypadku.

Moja znajoma tez zarabia najnizsza krajową, pełny etat, umowa na czas nieokreslony, a mimo to komornik ''wszedł'' jej na wypłate. Było to w tamtym roku. Czy w takim razie od tego roku zmianie uległy jakies przepisy?
Mozesz podac na podstawie jakiego aktu prawnego komornik niema prawa ''wejsc'' na moja pensje?
Z góry dzieki

Kwestię potrąceń z wynagrodzenia za pracę regulują art. 87 i następne Kodeksu pracy.

Nic w tej kwestii się ostatnio nie zmieniło. Poza tym komornik zawsze może zająć wynagrodzenie ale nie zawsze będą z tego potrącenia. W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń.

Nie, nie chodzi o swiadczenia alimentacyjne.

Nie rozumiem tego zdania:
''Poza tym komornik zawsze może zająć wynagrodzenie ale nie zawsze będą z tego potrącenia.''
Wobec tego co oznacza termin ''zajęcie wynagrodzenia'' w tym przypadku? Myślałem, że tutaj chodzi po prosu o to, że fizycznie czesc mojego wynagrodzenia, jakąś okeśloną kwotę zł zabiera z mojego wynagrodzenia komornik, czyli nie dostaje całej wypłaty a tylko jakąś jej część.
Nie rozumiem tego w jaki sposób komornik moze zając moja wypłate ale nie może wziąc z niej jakichs pieniedzy. Wiec po co w ogóle zajmuje moje wynagrodzenie?
Przepraszam za byc moze glupie pytanie, ale moja wiedza prawna jest niewielka i nie rozumiem pewnych zagadnień.

Prosto i zwięźle.
Jeżeli jest to umowa o pracę i otrzymuje Pan wynagrodzenie minimalne - pracodawca nie może potrącić ani złotówki (jeżeli są to świadczenia niealimentacyjne).
Jeżeli jest inaczej. Skarga na czynności komornika - pracodawca powinien poinformować komornika o przeszkodach w dokonaniu zajęcia, często doręcza też druk RMUA aby komornik miał dowód na wysokość wynagrodzenia.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem tego w jaki sposób komornik moze zając moja wypłate ale nie może wziąc z niej jakichs pieniedzy. Wiec po co w ogóle zajmuje moje wynagrodzenie?

Są tego co najmniej dwa powody:
1. Żeby wierzyciel nie "suszył" komornikowi głowy, że nie zajął.
2. Ponieważ w przypadku kiedy do wypłaty będzie wynagrodzenie wyższe niż minimalne, to pracodawca automatycznie będzie musiał dokonać potrącenia.

Powrót