Zajęcie nieruchomości a postanowienie o rocznych sprawozdaniach

• Autor wątku Autor wątku lukaszgzj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszgzj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie. W kwietniu przez komornika została zajęta moja nieruchomość /mieszkanie. Dług wynosi 10 tysięcy złotych, wartość nieruchomości około 100 tysięcy. Od tamtej pory nic się nie ruszyło tzn nie doszło do opisu nieruchomości itd, jednak podejrzewam, że to przez ustawę antykryzysowa i zakaz licytacji nieruchomości na czas epodemii i 3 miesiące po niej. Jednak dzisiaj dostałem z Sądu list o postanowieniu do składania przeze mnie rocznych sprawozdań, ze sprawowania zarządu nad zajęta nieruchomością, począwszy od marca 2021 roku.
Stąd moje pytanie jak to postanowienie się ma do egzekucji, co oznacza bo nie bardzo rozumiem. Skoro czysto teoretycznie tok egzekucji prowadzi do licytacji to w jakim celu jest postanowienie o sprawozdaniach od 2021 roku?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

lukaszgzj napisał:
Jednak dzisiaj dostałem z Sądu list o postanowieniu do składania przeze mnie rocznych sprawozdań, ze sprawowania zarządu nad zajęta nieruchomością, począwszy od marca 2021 roku.
to będzie trzeba takowe sprawozdanie złożyć, zapewne sąd wyznaczył termin do złożenia takiego sprawozdania,
lukaszgzj napisał:
W kwietniu przez komornika została zajęta moja nieruchomość /mieszkanie. Dług wynosi 10 tysięcy złotych, wartość nieruchomości około 100 tysięcy.
czy odbierano listy polecone z sądu zanim sprawa trafiła do komornika, czy odebrano nakaz zapłaty,
lukaszgzj napisał:
Stąd moje pytanie jak to postanowienie się ma do egzekucji,
może wierzyciel wnosił o taką informacje a sąd się do tego przychylił,

Terminy sprawozdań są ustalone na marzec każdego roku kalendarzowego, począwszy od 2021 roku dopiero. Co do listów to wszystkie były odbierane, sprawa jest jasna i czytelna. Nie wiem po co wierzycielowi było by takie sprawozdanie do zwykłego lokalu mieszkalnego

Ostatnia edycja:
Staraj się spłacić dług, masz teraz więcej czasu. Naliczą więcej odsetek i dopiero bedzie

lukaszgzj napisał:
Nie wiem po co wierzycielowi było by takie sprawozdanie do zwykłego lokalu mieszkalnego

Sprawozdania wymaga sąd na podstawie przepisów. Wierzyciel nie ma nic do tego.

Powrót