zajęcie nieruchomości zastawionej

• Autor wątku Autor wątku LTWB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LTWB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mój problem jest tego typu. Prowadzę działalność ,a właściwie jestem na skraju jej zamknięcia z powodu przynoszących strat. Bank w którym miałem zaciągniętą linię kredytową na firmę wypowiedział mi umowę i w chwili obecnej proponuje mi restrukturyzację kredytu w kwocie 200tys ale warunkiem jest jego dopisanie za moją zgodą do wpisu do KW nieruchomości będacej moim mieszkaniem.Bank w ten sposób rozumiem chce zabezpieczyć ten kredyt ale jak to się ma do tego że na nieruchomości jest już dokonany wpis innego banku jako zabezpieczenia udzielonego mi wcześniej kredytu konsumpcyjnego na okres wieloletni.
Jakie czekają mnie konsekwencje jeśli nie wyrażę zgody na dopisanie tego banku do KW i jednocześnie dojdzie do egzekucji kredytu w wysokosci 200tys .Nieruchomość wyceniona jest na kwotę 210tys ,a wartośc udzielonego kredytu w banku którego ona jest zabezpieczeniem wynosi 160tys.
Czy Bank który wypowiedział mi linię kredytowa na firmę może zająć zastawione mieszkanie? W jaki sposób odbywa się ten proceder?

Sprawa druga dotyczy pojazdu zaciągniętego na firmę ,którego współwłaścicielem jest inny bank niż ten w imieniu którego będzie działał komornik.
Wartosc rynkowa pojazdu wynosi 50tys ,a kwota kredytu do spłaty w banku (współwłasciciela) wynosi 90tys. Czy pojazd ten zostaje nie ruszony do czasu spłaty kredytu ,a jedynie zablokowany w wydziale komunikacji przed ew.sprzedażą? Czy może zostać zajęty przez komornika gdy w dowodzie rejestracyjnym widnieje wpis innego banku jako współwłaściciela?

Powrót