Zajęcie pieniędzy przez komornika

• Autor wątku Autor wątku nutter1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nutter1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, komornik zajął moje konto we wrześniu 17, nie otrzymałem żadnej wiadomości w tej sprawie. Zajęcie dotyczyło konta bankowego oraz wypłaty w pracy. Tego dnia miałem otrzymać przelew z pracy oraz zwrot jeszcze jednego przelewu, oba te przelewy zostały zatrzymane przez komornika. Zajęcie komornika dotyczyło nie całych 2 tysięcy złotych, przelewy zajęte przez komornika wynosiły ponad 9 tysięcy złotych. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem zwrotu reszty pieniędzy, mimo telefonów oraz wysłanego upomnienia listownego. Zajęcie konta przez komornika zostało zdjęte w październiku, niestety pieniądze nie wróciły na konto. Jakie mają być moje dalsze kroki, aby otrzymać zwrot pieniędzy.

Czy otrzymano postanowienie o zakończeniu egzekucji komorniczej?

Nie, jeszcze nic takiego nie otrzymałem.

Komornik zwraca nadpłacone środki na rachunek bankowy z którego dostał przelew przychodzący. A banku stosują różną praktykę, niektóre wysyłają przelew bezpośrednio z zajętego rachunku dłużnika na rachunek kancelarii, inne przelewają środki z rachunku dłużnika na zbiorczy rachunek techniczny do obsługi zajęć i dopiero z niego idzie przelew do kancelarii. Być może komornik zwrócił środki ale na rachunek techniczny banku i tam leżą ( widziałem już takie sytuacje ). Skontaktuj się z komornikiem i zapytaj czy a) rozliczył już środki i zakończył egzekucję, jeśli tak to b) gdzie zwrócił nadpłatę, jeśli nie to c) co go powstrzymuje przed rozliczeniem. Przy okazji możesz ustalić, gdzie idzie korespondencja skoro komornik nic Ci nie doręczył to musi mieć nieprawidłowy/nieaktualny adres od wierzyciela i wysyła korespondencję gdzieś w świat

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam mam pytanie komornik zabrał mamie 2000zl z konta bez żadnego powiadomienia czy to jest zgodne z prawem? Czy komornik moze zabrac psa ?

Nie może zająć rachunku bez zawiadomienia dłużnika o zajęciu ale zawiadomienie wysyła do dłużnika pocztą a list chwilę idzie. Natomiast do banku zajęcie jest przekazywane drogą elektroniczną dlatego najczęściej dłużnik wpierw dowiaduje się o zajęciu z banku a dopiero później otrzymuje list komornika. I jest to sytuacja zgodna z prawem. Co do psa zgodnie z kodeksem cywilnym do zwierząt stosujemy odpowiednio przepisy o rzeczach z uwzględnieniem faktu, że zwierzę to istota żywa i czująca oraz przepisów ustawy o ochronie praw zwierząt. Z kolei w przepisach egzekucyjnych nie ma psa na liście wyłączeń spod egzekucji więc teoretycznie może dokonać zajęcia psa i spróbować go zlicytować ale pomijając psy rasowe o dużej wartości handlowej, jakiś czempionów czy rozpłodowców itd. jest to ryzyko czysto teoretyczne go koszty zorganizowania licytacji zwykłego osiedlowego burka przewyższają jego potencjalną wartość.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Rozumiem a jesli list o zawiadomieniu nie dojdzie to jak się skontaktować z komornikiem można isc do banku ? Czy bank w którym jest konto moze przekazac nam dane lub kontakt do komornika ?

Powrót