zajęcie przez komornika alimentów do przodu

• Autor wątku Autor wątku Oryński
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oryński

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
mam taką sprawę, że nie wyszło nam z partnerką, mamy dziecko, ale Ona nie za bardzo może zaakceptować sytuacji i robi dużo rzeczy na złość.
Standardowo, choć nie widzę córki więcej niż ją widzę, sprawa ciągle w sądzie, płacę alimenty co miesiąc. Ponieważ ostatnio mam małe zawirowania z prowadzeniem firmy zdarza mi się spóźnić z płatnościami 2-3 tyg, taka sytuacja miała miejsce może ze 3 razy na półtora roku, mój błąd, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Tak czy siak, wszystko mam na bieżąco opłacone w obecnej chwili, a komornik wszedł mi na konto i zajął 1650 zł. Domyślam się że to 3 x 500 za 3 mc plus opłata 5 procent.
Pytanie moje brzmi czy to normalna procedura?
Czy mogą zabierać mi alimenty 3 mc do przodu?
I czy to normalna reakcja państwa na opóźnienia 2 tyg?

Ad.1 Tak, vide: Ad.2 i ad. 3
Ad.2 Na 99,99% komornik nie zajął Panu alimentów na "3 mc do przodu", a jedynie tyle o ile wnosił wierzyciel, który zapewne wskazał we wniosku o wszczęcie egzekucji jakieś zaległości. Zajęcie zatem dotyczy alimentów bieżących + zaległych + odsetek + kosztów (wydatki gotówkowe i opłata 8%). Wszystkiego dowiedzieć się Pan jednak może tylko u źródła, tj. od komornika. Tu nikt Panu tego nie wywróży.
Ad.3 To nie jest reakcja "państwa", tylko reakcja wierzyciela. Komornik wykonuje tylko, to co do niego należy.

Tak tylko sęk w tym, że nie ma zaległości, stąd moje pytanie skąd taka reakcja urzędnika państwowego. Rachunek zajęty przez organ egzekucyjny/Kwota z zajęcia: 1210.57 PLN/Numer sprawy: K dnia 201-02-02/Nazwa organu: KOMORNIK SĄDOWY PRZY SĄDZIE REJONOWYM DLA WARSZAWY W WARSZAWIE K T-K /Status sprawy: W trakcie spłat-alimenty/Kwota wolna od zajęcia: 0,00 PLN/ID:3071 a w bankowym systemie mam zapisane że 1610 mi zablokowali.

Maksymalne opóźnienie mogło wynosić 500 zł do 3 tyg. Pani komornik cały dzień ma zajęte, więc próbuje sam sobie to wywróżyć.

Komornik nie wie czy są zaległości, dostaje tytuł wykonawczy z którego wynika, że masz płacić alimenty i oświadczenie wierzyciela, że nie płacisz bo masz zaległości w kwocie x zł. Na tym etapie komornik "wierzy" wierzycielowi alimentacyjnego "na słowo" i przystępuje do egzekucji. Jeśli faktycznie nie masz zaległości to służy Ci środek obrony w postaci powództwa przeciwegzekucyjnego, ale dla pewności sprawdź czy na pewno w momencie składania wniosku egzekucyjnego do komornika nie miałeś żadnych zaległości skoro sam przyznajesz, że zdarzało Co się płacić poszczególne raty alimentów z poślizgiem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dlaczego oceniasz co i i ile zajął komornik na podstawie systemu danego banku ?
Odbierzesz zawiadomienie o wszczęciu to będziesz wszystko wiedział.
Przez telefon nie powinni niczego mówić.

Najważniejsze - komornik nie jest urzędnikiem państwowym i jak napisano postępowanie egzekucyjne wszczyna i prowadzi na wniosek, w tym wypadku przedstawiciela ustawowego.

Mi przyszło wezwanie ze mam się zgłosić do opieki w ciągu 7 dni i ze mam zadłużenie za czas 2017.12-2018.09 a ten czas jeszcze nie minął. .i wogóle od ponad roku jak zacząłem pracować komornik pobiera co miesiąc zadłużenie na alimenty. A jakieS stare zaległości mam ale od czasy gdy zacząłem pracować pobIera mi co miesiąc .co mam o tym wszystkim myśleć?

Maseczka napisał:
i przyszło wezwanie ze mam się zgłosić do opieki w ciągu 7 dni i ze mam zadłużenie za czas 2017.12-2018.09
możesz zacytować to wezwanie?

Maseczka napisał:
gdy zacząłem pracować pobIera mi co miesiąc
to zależy ile spłacasz i ile masz zadłużenia

Agnieszka3M napisał:

Zadłużenia mam około 15 tys .co miesiąc mam przalew w wysokości 800 zł z tego 550 bierze komornik wcześniej płaciłem 550 alimentów teraz od jakiegoś czasu mam podobno 750 juz raz dostaleem wyrok w zawieszeniu za uchylenia ale.nie.pracowałem. i nic nie płaciłem
Jak zacząłem pracować od tego czasu pobiera komornik juz przeszło rok .a daty są od 2017.12-01-2018.09.30 350 miesięcznie na jedną i 400 na drulgą nie wiem co robic pomocy

Agnieszka3M napisał:

Pomóż mi bo naweeto nie wiem co to znaczy cytować i wg

przepisz treść tego wezwania zrób zdjęcie (bez danych)

Agnieszka3M napisał:

Nie można tutaj wysłać zdjęcia ale zanim przyszło wezwanie to wcześniej przyszło pismo odnośnie ile mam zadłużenia tj 15.000 i ze zajęcie które mam jest niższe niż 50% załączonej kwoty .. jak możesz to powiedz co mam robić bo w piątek się wybieram do opieki ..czy będę musiał wyrównać brakująco kwotę czy co .bo nie chce mieć sprawy w sądzie ani żadnych problemów bo juz mam zawiasy i wg .powiedz mi jak się mam tłumaczyć żeby było dobrze .oczywiście jestem nawet w stanie wyrównać te brakujące kwoty jeżeli bd trzeba. Czekam na szybkie info za co z góry serdecznie dziękuję i szacun za pomoc

Agnieszka3M napisał:

Sciagana kwota jest niższa niż 50 % zasadzonyh alimentów. Co miesiąc mam przelew 790 zł z tego zabiera komornik resztę dochodów dostaje na karte przedplatnicza ..wysokość alimentów wynosiła 550 ale od jakiegoś czasu wzrosła do 750 chociąz nawet nie zostałem powiadomiony .. proszę o pomoc bardzo do piątku mam czas

Byłem na wyjeździe służbowym stąd poślizg w odpowiedzi.
Blokadę mam nadal na koncie na 1200 zł, po informacjach że powinna być zablokowana co najwyższej kwota 500 zł czyli przyszłych alimentów, plus opłata dla kuratora, Pani kurator powiedziała że wysyłali informacje do banków i to nie ich sprawa że tego bank nie odnotował, aby zmniejszyć kwotę blokady, stąd tylko, że żaden bank tego nie odnotował, więc pewnie tego nie wysłali.
I zabawa, matka dziecka mści się jak może, nie pójdzie nie wyjaśni sprawy z komornikiem, przez telefon nie chcą nic zrobić, na czas 05.03.2017 nie mam zaległości, na dzień składania wniosku przez matkę dziecka miałem 500 zł od 20 dni, wpłacałem przez konto 500, potem 100 dałem jeszcze do ręki matce dziecka, teraz nie mam zaległości.
A blokada jest na 1200 zł nie wiadomo skąd i dlaczego? co mogę zrobić? komornik mnnie wysyła do banku, w każdym banku blokada na tą samą kwotę.

1. czy mogę zamknąć konto bankowe na którym mam komornika?
2. czy mam obowiązek prawny aby płacić przez komornika, czy mogę płacić matce dziecka, bez udziału komornika, np. do ręki?

Ostatnia edycja:
Nigdy w życiu matce do ręki. Już lepiej przekazem pocztowym na adres.

Powrót