Zajęcie przez komornika przedmitów rucomych

• Autor wątku Autor wątku jankos0406
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jankos0406

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam w skrócie. Niedawno tj 15.08.2018 odwiedził naszą rodzinę komornik(asesor) w raz z przedstawicielem wierzyciela oraz wyrokami sądu(2006) i nakazami itp. Dłużnikiem jest mój brat który jest zameldowany na posesji o numerze 22 owa posesja ma księgę wieczystą . W sąsiedztwie tej działki znajduje się inna działka na której został zbudowany kiedyś budynek mieszkalny , który jeszcze nie ma decyzji nadania numeru a także odbioru budowlanego, ale wraz z ojcem oraz młodszym bratem(nie dłużnikiem) tam zamieszkujemy powiedzmy że będzie miała numer 22a. Posesja 22 jest to poniemiecki dom który nadaje się do rozbiórki ale jesteśmy tam jeszcze wszyscy zameldowani.
Komornik zajął na posesji 22 jakieś tam przedmoty (myślę że miał do tego prawo).
Przedstawiciel dłużnika pan X wszedł na teren posesji 22a (działka inna księga wieczysta jak wspomniałem wyżej) , wszedł do domu wraz z asesorem ,w którym zamieszkujemy i zaczął dokonywać zajęcia mienia ruchomego . Nie dopuściłem do tego więc asesor wezwał Policję , po przyjeżdzie Policji funkcjonariusze stwierdzili że jak najbardziej komornik może robić to co chce i zagrozili mi że zaraz mogę pojechać z nimi na dołek a asesor zagroził mi karą 2000 zł .( Oczywiście trzeba tu wspomnąć o tym iż pan X to były Wysoko postawiony funkcjonariusz Milicji Obywatelskiej Komendy Wojewódzkiej o czym nie omieszkał wspomnieć w rozmowach z Policjantami przybyłymi na miejsce). Komornik przeszukiwał szafki, szuflady rzeczy prywatne jak na filmach kryminalnych . Zajął nawet nowy telewizor , który jest własnością mojej żony (dowód zakupu wydruk z terminala oraz potwierdzenie transakcji z konta osobistego )mimo to na specjalne życzenie pana X został zajęty , oraz inne przedmioty które są moją własnością na które nie mam już żadnego potwierdzenia ponieważ mają przeszło 10 lat.
Pytanie czy Komornik mógł wejść na tą drugą posesję i dokonać tam zajęcia.
Brat (dłużnik ) od roku 2002 nie mieszka z nami ani nie nie utrzymuje z nami kontaktu. Prawdopodobnie przebywa w więzieniu)

Powrót