zajęcie przez komornika

• Autor wątku Autor wątku martahor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martahor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Otrzymałam pisma od komornika:
- zawiadomienie stron o zajęciu rachunku bankowego,
- zawiadomienie stron o wszczęciu egzekucji,
- wezwanie dłużnika os.fizyczna do złożenia wyjaśnień,
- zajęcie nadpłaty podatku we właściwym US.
Spór to 198zł,pozostałe koszty egzekucyjne to ok 550 zł.

Moje pytanie: czy po wpłaceniu kosztów na konto komornika,wysyła on pismo do zakładu pracy? (wolałabym nie,ponieważ jestem zatrudniona u byłej teściowej). Czy po uiszczeniu długu sprawa egzekucji kończy się? Czy mogę sama wysłać dla komornika kartotekę wynagrodzeń za ostatnie 3 miesiące- a przez ostatnie 3 miesiące jestem na urlopie macierzyńskim, wypłacanym 80% wynagrodzenia za min.krajową?

Jeśli zdąży pytająca zapłacić całość co do gr ( należność główna, odsetki jeśli są zasądzone, koszty poniesione przez wierzyciela jeśli były, zaliczki, opłata egzekucyjna itp ) zanim wyśle zajęcie to nie wyśle, choć może się minąć.
Po zapłacie całości co do gr, tak, dłużnik otrzymuje postanowienia, tytuł zostaje w aktach i finito.
Macierzyński podlega zajęciu, nawet z najniższej krajowej.

Ostatnia edycja:
Moje pytanie jeszcze, dlaczego inna jest kwota zajęcia przy wpłacie na konto komornika (wyższa), a inna przy zajęciu rachunku bankowego i nadpłaty podatku. Czy pieniądze zajęte na koncie zostaną zwrócone albo te wpłacone na konto komornika? Dodam,że wcześniej wysłałam pieniądze na konto komornika, a dzień później zostały zajęte na koncie.

Powrót