zajęcie rachunku bankowego

• Autor wątku Autor wątku picks007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

picks007

Użytkownik
Odpowiedzi
38
witam,

w momencie kiedy komornik zajmie mi 50% pensji, a stwierdzi po jakims czasie, że to dla niego za mało, to może zająć konto w banku i pytanie (gdyż niestety jednoznacznej i 100% inf. nie znalazłem) jeśli na koncie jest tylko i wyłącznie to, co zostaje z pozostałości z pensji - około 900zł, to też to zajmie?

gdzieś czytałem , że nie może zablokować konta bankowego jeśli jest tam jakaś niska kwota ; do 12 000zł.

ale i gdzieś czytałem, że mimo tego, iż bierze 50% pensji, to rachunek bankowy też może zająć. i co wtedy? bo na koncie jest tylko to co zostało z jego pierwszego pobrania... uprzejmie proszę o wyjaśnienie, bo czytam i czytam i pogubiłem się.

może doprecyzuję - czy ktoś wie z doświadczenia jak to wygląda?
banki blokują mimo art 54 prawa bankowego, czy np muszę pójsc do komornika i złożyć jakieś pismo, żeby zostawił mi tą resztke pensji ?

doświadczenia w tym temacie nie mam, ale widzę to tak:

art. 54 trzykrotność przeciętnego wynagrodzenia jest wolna od zajęcia. jednak nie dotyczy to kont rozliczeniowych, które są prowadzone dla osób prawnych, ułomnych osób prawnych i osób fizycznych na działalności. zakładam, że nie jesteś jedną z nich. tzw. konta osobiste są zaliczane do rachunków oszczędnościowo - rozliczeniowych i dla nich stosuje się art. 54

inaczej sprawa wygląda z egzekucją alimentów. tutaj mamy art. 1083 par. 2 KPC, przez który w przypadku egzekwowania alimentów nie można stosować art. 54 PrBan

kwoty do różnych rachunkach się sumuje także ta 3krotność jest dla wszystkich rachunków

tyle teoria, praktyki jak pisałem w tym temacie nie mam (jeszcze)

Powrót