zajęcie samochodu - problem ze zlokalizowaniem pojazdu

• Autor wątku Autor wątku Michal_krakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal_krakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Moje pytanie dotyczy zajęcia samochodu przez komornika.
Mam dłużniczkę która posiada samochód, wiem jaki, komornik zna numery rej i wszystkie dane (zapytanie do CEPiK), ale problem pojawia się, ponieważ nie wiem gdzie on się obecnie znajduje. Problem wynika stąd, że dłużniczka chyba nie mieszka tam gdzie jest zameldowana.

Czy w tej sytuacji komornik może jakoś ten samochód zająć czy musi bez żadnych wyjątków mieć to auto fizycznie pod ręką? I jak wygląda kwestia zgłoszenia tego do wydziału komunikacji? jak się ten wniosek fachowo nazywa?

Jaką podstawę prawną można wskazać do takiego - zdalnego - zajęcia?

Komornik nie bardzo chce chyba się w to mocno angażować, bo raczej to będzie trudna egzekucja i potrzebuje mu jakieś pismo w tym celu napisać, złożyć do niego wniosek o doknanie konkretnej czynności, czyli właśnie zajęcie tego pojazdu, tylko nie wiem czy to jest możliwe i jak to ugryźć:(

z góry dzięki za pomoc

Porusza Pan bardzo ale to bardzo śliską problematykę.
Nie chciałbym swoją odpowiedzią rozpętać dyskusji na ten temat, więc powiem tak:
- zdania wśród praktyków egzekucji są podzielone czy można dokonać zajęcia ruchomości "zza biurka"
- zdania wśród praktyków są podzielone czy można dokonywać zastrzeżenia pojazdów w wydziałach komunikacji gdyż ciężko o podstawę prawną. Fakt faktem urzędy takich zastrzeżeń dokonują (zdecydowana większość) - w tym wątku http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/188364-zajecie-komornicze-ruchomosci-2.html napisałem że Generalny Inspektora Ochrony Danych Osobowych nie widzi przeszkód w dokonywaniu zastrzeżeń i podał nawet (w przytoczonej w tym wątku decyzji) podstawę prawną.

Problem jest inny...czy jest w ogóle sens zajmować pojazd skoro nie wiadomo gdzie jest dłużnik a tym bardziej sam pojazd...tym samym nie ma możliwości jego odebrania i przeprowadzenia licytacji.
Moim zdaniem nie ma.

Powrót