Zajęcie samochodu przez komornika

• Autor wątku Autor wątku simonbox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simonbox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zamierzam kupić samochód ale mam od komornika wezwanie do zapłaty 2800zł za kredyt na komputer z przed dwóch lat, czy komornik może zająć ten samochód?

a jeżeli dogadałem się że będe spłacał dług po 200 zł miesięcznie (bez umowy na piśmie) czy powinienem się obawiać utraty samochodu?

simonbox napisał:
a jeżeli dogadałem się że będe spłacał dług po 200 zł miesięcznie (bez umowy na piśmie) czy powinienem się obawiać utraty samochodu?

z komornikiem można sie dogadywać jak jest bezsilny a gdy jest z czego ma klapki na oczach i robi swoje :)

krzysiekjx1 napisał:
z komornikiem można sie dogadywać jak jest bezsilny a gdy jest z czego ma klapki na oczach i robi swoje :)
:what:
A to jakaś mądrość "ludowa" czy doświadczenie życiowe ?

krzysiekjx1 napisał:

Bo o kierunku i środkach podjętych przez komornika nie decyduje komornik, a wierzyciel...

Słyszałem że jeżeli ktoś dokonuje nawet najmniejszej wpłaty na konto komornika (100-200zł miesięcznie) ten nie może zająć auta bo wierzyciel spłaca swój dług i wyraża do tego chęć, w dodatku jest osobą bezrobotną.

"Właścicielem" postepowania komorniczego jest wierzyciel, komornik nie może działać niezgodnie z jego interesem. A interesem wierzyciela jest szybkie uzyskanie zasądzonych środków. I dobre chęci dłużnika nie mają tu nic do rzeczy.

simonbox napisał:
Słyszałem że jeżeli ktoś dokonuje nawet najmniejszej wpłaty na konto komornika (100-200zł miesięcznie) ten nie może zająć auta bo wierzyciel spłaca swój dług i wyraża do tego chęć, w dodatku jest osobą bezrobotną.
Niestety, nie jest to prawdą.

no właśnie tez tak słyszałam, ale w praktyce wygląda to inaczej, ja cały czas wpłacam w/w kwotę a i tak bank się mnie czepia!

Bartata napisał:
to chyba dobrze nie? (pytanie retoryczne)

oczywiście że tak bo taka jest jego rola a postawmy sie w sytuacji wierzyciela-wpłaca zaliczki na czynności to oczekuje efektów

krzysiekjx1 napisał:
postawmy sie w sytuacji wierzyciela-wpłaca zaliczki na czynności to oczekuje efektów
i w 9 na 10 przypadków nie rozumie, że dłużnik...naprawdę...ale to naprawdę może nic nie mieć. Komornik ma wyczarować...aaaa...jak dobrze wiemy komornik nie jest czarodziejem tylko funkcjonariuszem publicznym ;)

Dzięki wszystkim za informacje, autorejestruje na ojca a komornika spłace po 200zł.
Pozdrawiam

simonbox napisał:
Dzięki wszystkim za informacje, autorejestruje na ojca a komornika spłace po 200zł.
Pozdrawiam

Typowe podejście. Jest zadłużony, ale kupuje auto... A później będzie płacz i prośby o pomoc na Forum ;)

dostałem prace jako przedstawiciel, samochód jest mi potrzebny

Powrót