zajęcie stanowiska na piśmie na pismo procesowe powoda - czy obowiązkowe?

• Autor wątku Autor wątku doricze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doricze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,

Przed ostatnią rozprawą (na 2 dni przed) powód złożył w Sądzie nowe dowody i siłą rzeczy dopiero na rozprawie został mi doręczony odpis pisma procesowego powoda i poprosiłam o odroczenie rozprawy abym mogła się z nim zapoznać.

Sędzia zobowiązał mnie do zajęcia pisemnego stanowiska będącego odpowiedzią na pismo procesowe powoda, w którym ten powołał nowe dowody. Czy muszę udzielić takiej pisemnej odpowiedzi? Chodzi mi o to, że jeśli się pisemnie ustosunkuję do tych dowodów to powód dostanie odpis, pozna moją linię obrony (obecne dokumenty są łatwe do podważenia) i będzie miał jeszcze czas aby powołać nowe dowody. A gdybym tego nie zrobiła to nawet jeśli powód będzie chciał powołać nowe dowody na kolejnych rozprawach to będę mogła podnosić zarzut, że są spóźnione. Ja mam tygodniowy termin na pisemną odpowiedź i jednocześnie obie strony mają wyznaczony przez Sędziego miesięczny termin na złożenie wszystkich dowodów w sprawie pod rygorem pominięcia.

Czy jeśli do czegoś w tej pisemnej odpowiedzi się nie ustosunkuję to będę mogła to zrobić ustnie podczas rozprawy?

Będę zobowiązana za pomoc.

Sędzia może potraktować dowód drugiej strony jako przyznany - miałaś zakreślony termin na odniesienie się.
Ciężko Ci będzie oddalić kolejne wnioski dowodowe powoda jako spóźnione, jeżeli będą coś nowego wnosiły do sprawy. Sędzia nie powinien ich wówczas oddalić.

Powrót