Zajęcie telefonu przez służby

• Autor wątku Autor wątku Tołstoj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tołstoj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć, z jakichś względów mojemu prawnikowi odebrano telefon. Chyba policja albo jakieś inne służby. Były tam różne poufne informacje, komunikowaliśmy się za pomocą mail i FB Messenger. Tam jest szyfrowanie? Oni mogą się dostać do danych?

no wiesz, to akurat mega niebezpieczne sposoby komunikacji. slyszales ostatnio o prawniku Trump'a? on chyba uzywal signala, usunal wiadomosci i i tak gliny odzyskali wszyyystko

Od strony technicznej mogą. Od strony prawnej stanowiłoby to naruszenie tajemnicy adwokackiej.

Faktycznie, słyszałem o Trumpie, racja. Hm, trochę mnie to martwi. Czyli technicznie nie ma przeszkód...

no, nasze sluzby tez juz to potrafia. to nie tylko FBI, CIA.

Ale to w takim razie z jakiej formy komunikacji korzystać?

no, najlepiej omijac szerokim lukiem appki w stylu Signal, WhatsApp, FB Messenger. to co darmow = klopoty i brak prywatnosci, prawdopodobnie wadliwe szyfrowanie

Z rozmowy twarzą w twarz, w specjalnie zaprojektowanym do tego celu pomieszczeniu, do którego dostęp masz tylko Ty i twoi goście, ponieważ zwykłą rozmowę da się również zarejestrować na podstawie drgań szyb w oknach.
Tak samo jak da się odczytać tekst przesyłany bezprzewodową klawiaturą itp itd.
Nie zapominajmy o tym, że wszelkiego rodzaju otwory technologiczne (wentylacja, elektryka) również dają duże pole do popisu.

Ogólnie jeśli ktoś bardzo chce, to jest to wyłącznie kwestia poniesionych nakładów, w stosunku do zysku z uzyskanego rezultatu.
Odszyfrowywanie telefonów i inne takie (np. odczyt danych przechowywanych w ulotnej pamięci komputera) nie są przeszkodą. Przeszkodą jest czas i koszt.

Powrót