Zajęcie wielokrotności wymaganej kwoty

• Autor wątku Autor wątku lp312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lp312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry
Proszę o informację/pomoc co z tym można zrobić, w sprawie zajęcia komorniczego.
Komornik z rachunków bankowych w różnych bankach , w każdym banku odrębnie zajął po 100% wymaganej kwoty.
Poza tym zajął również 100% wymaganej kwoty z wynagrodzenia w zakładzie pracy. W sumie 400% wymaganej kwoty.
Czy miał do tego prawo?(podstawa prawna takiego działania)
Poza tym nie powiadomił mnie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego (nie wysłał listu poleconego lub e-mail przebywam ciągle pod wskazanym adresem, poczta działa inna korespondencja dociera).
Jakie przepisy złamał komornik?
W jaki sposób odzyskać bezpodstawnie zabraną kwotę ?
W jakim terminie nastąpi zwrot?
Czy mogę wystąpić o odsetki od niesłusznie zabranej kwoty?(procedura)
Czy mogę wystąpić o zadość uczynienie i ukaranie komornika?
Do kogo się zwrócić?

Czy miał do tego prawo?
Nie prawo a obowiązek. O to wnioskował wierzyciel, więc komornik musiał wykonać jego wniosek. Ani komornik ani wierzyciel nie znają wysokości twojego wynagrodzenia ani salda na rachunkach bankowych (rachunki prawdopodobnie ustalone poprzez system Ognivo).
Poza tym nie powiadomił mnie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego
Powiadomi. Jaki sens miałoby powiadamianie dłużnika o planowanej egzekucji i zajęciach? Egzekucja to przymus i zaskoczenie dla dłużnika, który ma w 4 literach prawomocny wyrok sądu. Zajęcie rachunków bankowych odbywa się drogą elektroniczną (następuje tego samego dnia kiedy komornik wystąpił o zajęcie), powiadomienie dłużnika pocztą.
Jakie przepisy złamał komornik?
Żadnych.
W jaki sposób odzyskać bezpodstawnie zabraną kwotę ? W jakim terminie nastąpi zwrot?
Komornik sam zwróci. Jeszcze przed wydaniem postanowienia o kosztach, które ciebie obciążają.
Czy mogę wystąpić o odsetki od niesłusznie zabranej kwoty?(procedura)
Problem w tym, że tu nie ma niesłusznie pobranej kwoty.
Czy mogę wystąpić o zadość uczynienie i ukaranie komornika?
Pewnie, gdzie tylko chcesz. Tylko uważaj, byś sam nie naraził się na odpowiedzialność. Komornik to nie szmata, po której można jeździć.
Do kogo się zwrócić?
Do radcy lub adwokata. Możesz też złożyć skargę na czynności komornika, do sądu przy którym działa (też czynność płatna). Może ktoś z nich cię uświadomi.

Powrót