Zajęcie wierzytelności - pismo

• Autor wątku Autor wątku oblivion922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oblivion922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie, pokrótce przedstawię problem.

Zleciłem budowę i montaż antresoli pewnej firmie. Spisaliśmy umowę w której umówiliśmy się na dwie raty - jedna zaliczka a druga transza tuz po wykonaniu i odbiorze w mieszkaniu. Zaliczka była wpłacona tuz po podpisaniu umowy. Po około 2 miesiącach (w kwietniu) otrzymałem pismo o zajęciu innej wierzytelności pieniężnej od Urzędu Skarbowego, który na podstawie kontroli wykazał ze firma ma długi wobec US i jak się potem okaże wobec kontrahentów. Oczywiście spotkałem się w US by wyjaśnić sprawę i podpisałem oświadczenie że na dzień zajęcia nie posiadam zobowiązań wobec firmy i ze po wywiązaniu się z umowy resztę należności przeleję do US a nie do tej firmy.

W maju przyszło do mnie drugie pismo, tym razem o zajęciu wierzytelności przez komornika. Można powiedzieć ze jest to podobne pismo co od US, czyli nie wpłacać firmie należności tylko na konto komornika itp. W piśmie również komornik chcę ode mnie oświadczenia, czy i w jakiej wysokości przysługuje dłużnikowi zajęta wierzytelność i czy tez odmawia jej wydania i z jakiej przyczyny, oraz czy inne osoby roszczą sobie prawo do wierzytelności, czy toczą się sprawy sądowe itp.

Dołączam do posta pismo, które zredagowałem ( oczywiście bez danych osobowych )i prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko wydaje się w porządku.

mam tez kilka pytań:

1. Czy jest sens dołączać do tego pisma załączniki typu kserokopie umowy i faktury vat za zaliczkę? Czy wystarczy sama wzmianka ze mam umowę i ze nie zalegam tej firmie należności dopóki, dopóty umowa o dzieło będzie wywiązania?

2. Skoro do wierzytelności rości sobie również US i zadeklarowałem ( bo dostałem pismo od nich jako pierwsze) ze pieniądze wpłacę do US, komornik nie będzie mi robił jakiś problemów?

Serdecznie dziękuję za pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Pismo jest w porządku.
Ad.1 Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy.
Ad.2 Nie powinien (vide: art. 773 § 1 kpc)

Super, bardzo dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Powrót