Zajęcie wierzytelności za prace a zmiana wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku deathenemy@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deathenemy@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Z góry przepraszam jesli nie napisałem w odpowiednim dziale
ale do sedna

Moja sprawa jest następująca spłacam zadłużenie w banku 'A' (PKO) poprzez komornika mam zajęcie z wynagrodzenia za prace. Dzisiaj czyli 18-08-16 dostałem pismo od firmy windykacyjnej 'C' (Altus) że dnia 30-06-16 zostało moje zadłużenie przeniesione od firmy windykacyjnej 'B'(easyDept) która z kolei kupiła zadłużenie od banku 'A' 24-06-16 w szoku jestem co sie stalo myslalem ze za miesiac juz splace komornikowi zadłużenie bo z tydzien wczesniej do niego dzwonilem i powiedzial ze jeszcze jeden miesiac powinien sciagac pieniadze i bedzie wszystko. Zadzwonilem do firmy C o co chodzi i powiedzieli ze kupili odsetki z reszty zadłużenia i mam tydzien na ich wplacenie albo do sadu pójdą
ale ja im mowie ze ja mam za te sprawe komornika na wynagrodzeniu to stwierdzili ze to ich nie obchodzi i mam sie kontaktowac z bankiem skontaktowalem sie z bankiem a ci z kolei ze oni juz nie maja mojej sprawy ze zawiadomili komornika o zmianie wierzyciela no ale sie pytam do kiedy komornik wplacal pieniadze to ostatniej wplaty dokonal w czerwcu.Czyli 2 miesiace pobiera mi komornik pieniadze i wychodzi na to ze sobie je trzyma nie wiem bo dzis sie nie dodzwonilem do komornika z Łodzi no i bank powieddział mi ze to nowy wierzyciel ma sie kontaktowac z komornikiem.

Moje pytania
1. Jesli ktos kupi dług to ma sie kontaktowac z komornikiem czy wierzyciel głowny ma to zrobic ze umarza postepowanie (jak wyglada ta procedura )
2. Co z pieniedzmi ktore caly czas pobiera komornik mimo zawiadomienia ze jest zmiana wierzyciela i w stosunku do wierzyciela glownego mam juz spłacona pożyczke. Komornik nikomu ich nie wpłaca a jest juz ich tyle ze starczyło by na pokrycie prawie całego zadłuzenia wobec nowego wierzyciela

Bardzo prosze o pomoc i wytłumaczenie jak to wszystko prawnie wyglada co moge zrobic zeby odzyskac te pieniadze od komornika zeby je wpłacic do firmy windykacyjnej

Z gory dziekuje za odpowiedzi :)

1. Bank po cesji wierzytelności , ma obowiązek powiadomić o tym fakcie komornika .
2. Komornik pieniądze pobrane po dacie cesji powinien zwrócić dłużnikowi .

a moim zdaniem poczekać aż komornik dokończy egzekucje komorniczą na rzecz banku aby otrzymać postanowienie o zakończeniu egzekucji w związku zaspokojeniem wierzyciela,

robinson21 napisał:
a moim zdaniem poczekać aż komornik dokończy egzekucje komorniczą na rzecz banku aby otrzymać postanowienie o zakończeniu egzekucji w związku zaspokojeniem wierzyciela,

Komornik , nie ma prawa przekazać pieniędzy nowemu wierzycielowi.
Czytałeś post pytającego ? pisał że bank powiadomił komornika o cesji , a komornik zdeponował otrzymywane środki .

a faktycznie nie doczytałem, no cóż pozew opozycyjny lub odpowiednie pisemko do komornika,

Bank ma obowiązek umorzyć egzekucję, jeśli ta była prowadzona na podstawie BTE. Jeśli BTE to sprawdź datę nadania klauzuli, być może roszczenie właśnie się przedawniło :)

Powrót