zajęcie wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku ewaracz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewaracz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mamy z mężem problem. Pewna firma żąda od mojego męża zapłaty za abonament internetowy. To żadanie jest bezpodstawne, i nawet jest pozew zbiorowy w tej sprawie bo poszkodowanych jak my jest więcej osób. Nie mniej jednak mąż ma "dług" w tej firmie. Tymczasem dostaliśmy pismo -zajęcie wierzytelności. Wynika z niego, że firma, której mój mąż jest rzekomo coś winien, sama jest dłużnikiem. Komornik przedstawił listę opłat: nalezność główna, koszty sądowe, itp. To jest sporo pieniędzy. Nigdy nie byliśmy w takiej sytuacji i moje pytanie jest takie: czy to my -jako dłuznik dłuznika- mamy pokryć te wszystkie koszty, czy mamy uregulować tą kwotę którą mąż był winien tamtej firmie, czy jest to po prostu forma informacji, że takie postępowanie ma miejsce. Dodam, że osób takich jak my (tj dłużników tej firmy która sama jest dłużnikiem jest więcej) Bardzo proszę o odpowiedź. dziękuję.

Jeżeli komornik żąda wyjaśnień, to należy odpisać iż mąż nie jest dłużnikiem, gdyż żadnego roszczenia nigdy nie uznał. Wierzyciel tej firmy może od trzeciodłużnika czyli męża żądać zapłaty w drodze powództwa.

dziękuję za odpowiedź, jestem już spokojniejsza:)

Na podstawie informacji lakonicznych w poście można wywnioskować, że jest to...

Najprawdopodobniej to zajęcie komornicze na należnościach waszego wierzyciela...

tzn komornik zajmuje należności i wy jako dłużnik podmiotu X nie spełniacie świadczenia do X lecz do komornika informując tylko o tym fakcie X

Zajęcie dotyczy więc tylko waszego długu dla X a nie tego co jest napisane w informacji o całym długu X.

Sprawdź czy w treści jest taka informacja mniej więcej " zajmuje należności wymagalne" lub jakiś podobny tekst...

To jest moje przypuszczenie na podstawie informacji w poście- doczytajcie dokładnie pismo od komornika

Powrót