Zajecie wspolnego konta

• Autor wątku Autor wątku dorota40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.
Mam z mężem wspólne konto,ktorego on jest właścicielem.Mam zajecie komornicze i komornik zablokowal konto ,na ktore wpływają tylko zarobki męża, a ponad to jest tam debet.Czy komornik może zajac wyplate meza za moje dlugi i co moge zrobic aby to konto odblokowac?Nadmienie ze maz narazie nic nie wie i ze wzgledu na trudna sytuacje rodzinna(maz ma wyrok za znecanie sie nademna i dziecmi)wolalabym zeby zrobic to tak zeby sie o niczym nie dowiedzial.

dorota40 napisał:
Mam z mężem wspólne konto,ktorego on jest właścicielem.
Nie rozumiem. Mają Państwo wspólne konto czy jest to konto, którego jedynym właścicielem jest mąż a Pani jest tylko upoważniona do korzystania z niego?

Witam
Konto jest na meza a ja jestem jako wspolwlasciciel..

Przepis prawny:
Art. 891 (2) kpc
§1. Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim można prowadzić egzekucję z rachunku wspólnego dłużnika i jego małżonka.
§2. Przepis § 1 nie wyłącza możliwości obrony małżonka dłużnika w drodze powództwa o zwolnienie od egzekucji, jeżeli na rachunku wspólnym małżonków zgromadzono środki, które nie wchodzą do majątku osobistego dłużnika, albo też środki, które nie pochodzą z pobranego przez dłużnika wynagrodzenia za pracę, dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.

dorota40 napisał:
Czy komornik może zajac wyplate meza za moje dlugi (...)?
Wypłatę nie, ale środki na wspólnym rachunku bankowym już tak, wynika to z treści § 1 ww. artykułu

dorota40 napisał:
co moge zrobic aby to konto odblokowac? Nadmienie ze maz narazie nic nie wie i (...)wolalabym zeby zrobic to tak zeby sie o niczym nie dowiedzial.
Najszybciej - spłacić całe zadłużenie, a wówczas zajęcie konta "znikinie".
Jeżeli to nie jest możliwe, to ubłagać wierzyciela (wierzycieli) by złożył wniosek do komornika o zwolnienie spod zajęcia konta bankowego.
W sytuacji gdy i to rozwiązanie jest niemożliwe, pozostaje tylko skorzystanie z dobrodziejstwa § 2 ww. artykułu, ale to niestety nie odbędzie się bez udziału Pani męża.

Powrót