Zajęcie współwłasnosci brata przez komornika sądowego

• Autor wątku Autor wątku hindus3d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hindus3d

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam.

Jako współwłaściciel nieruchomości (7/8 części) dostałem pismo od komornika sądowego:

Zawiadomienie współwłaściciela o wszczeciu egzekucji z ułamkowej częsci nieruchomosci"

Komornik dokonał zajęcia udziału 1/8 nieruchomosci mojego brata (ta cześć jest jego) art 1005 kpc i par 126

Brat nie mieszka pod tym adresem od 7lat, nie mam tez z nim kontaktu - nie rozeszlismy sie w najlepszych warunkach. Ze wzg na brak kontaktu z nim oraz sytuacje finansową nie byłem w stanie wykupic tej cześci nieruchomosci. Co to oznaczna dla mnie w praktyce - czy cześć jego udziału zostanie odsprzedana innym osobom trzecim ?
Czy to juz pora na pakowanie walizek ?

hindus3d napisał:
czy cześć jego udziału zostanie odsprzedana innym osobom trzecim ?

Będzie wystawiona na aukcje i ktoś może będzie chciał to odkupić( raczej marna szansa, aby ktoś chciał kupić 1/8 udziałów w mieszkaniu, w ktorym ktoś mieszka

hindus3d napisał:
Czy to juz pora na pakowanie walizek ?
A skąd? Nadal jesteś włąścicielem 7/8 udziałów i tego nikt nie ruszy. Być może taka licytacja to doskonały momenc na wykupienie brakujących 1/8 udziałów. Możesz zaproponować to komornikowi

tortellini napisał:
Będzie wystawiona na aukcje i ktoś może będzie chciał to odkupić( raczej marna szansa, aby ktoś chciał kupić 1/8 udziałów w mieszkaniu, w ktorym ktoś mieszka

A skąd? Nadal jesteś włąścicielem 7/8 udziałów i tego nikt nie ruszy. Być może taka licytacja to doskonały momenc na wykupienie brakujących 1/8 udziałów. Możesz zaproponować to komornikowi

a co w przypadku gdy nikt nie będzie chętny do kupna tej 1/8 ? w ogóle jak długo to trwa? No i drugie pytanie - połowa mieszkanców miejscowosci będzie w temacie licytacji czy jak to się odbywa ? będzie to wisiało do sprzedaży dożywotnio aż nie znajdzie się chętny ?

Chętnie bym wykupił natomiast w tej chili mam związane ręce bo spłacam kredyt jeszcze przez 5lat, więc mała szansa.

Ktoś to będzie wyceniał czy jak ? bo rozumiem że w przypadku sprzedaży sąd opłaci koszta i długi a naddatek wartości zostanie przekazany włascicielowi 1/8 ?

Ostatnia edycja:
Powrót