Zajęcie wynagrodzenia a uchylenie klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku kogucik933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kogucik933

kogucik933

Zbanowany
Odpowiedzi
116
Sąd uchylił postanowienie o klauzuli wykonalności, komornik zajął już część wynagrodzenia. Sprawa trafi do ponownego rozpatrzenia. Co teraz ze środkami zajętymi przez komornika?

Czy dłużnik złożył do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie art.825 KPC ?

Jeszcze nie, zostanie to zrobione zaraz po otrzymaniu postanowienia o uchyleniu klauzuli wykonalności z sądu.

Jeśli postępowanie było zawieszone to zajęte środki trafiły do depozytu i będą zwrócone. Jeśli nie było, to pewnie już są u powoda wiec pozostaje oczekiwać na finał sprawy i ewentualnie potem wystąpić o zwrot jeśli nie będzie porażki (może być oddalenie powództwa, cofnięcie pozwu, umorzenie postępowania)

Obecnie sytuacja wygląda następująco:

Zostało wydane postanowienie o uchyleniu klauzuli wykonalności w całości;
Został złożony wniosek do komornika o umorzenie postępowania;
Pieniądze z mojego wynagrodzenia zostały zajęte, przekazane do powoda;

Co dalej?

Już było co dalej:
amelia2013 napisał:
pozostaje oczekiwać na finał sprawy i ewentualnie potem wystąpić o zwrot jeśli nie będzie porażki (może być oddalenie powództwa, cofnięcie pozwu, umorzenie postępowania)

Co natomiast, jeżeli zamiast czekać sam chcę wystąpić o zwrot środków, które zostały zajęte na poczet powoda?

Co w sytuacji, gdy uważam, że to powód jest dłużny mi środki, których zwrócić nie zamierza?

Amelia2013 proszę Cię jeszcze raz o pomoc.

Możesz wezwać do zapłaty, nic więcej. Ewentualny pozew będzie odrzucony do czasu zakończenia sprawy obecnej.
A to co uważasz że ci jest winien to chodzi o tę kwotę czy jakąś kompletnie inną, niezwiązaną z tą sprawą?

Powrót