zajęcie wynagrodzenia, ale nie wiem z jakiego powodu.

• Autor wątku Autor wątku suissman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suissman

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Witam.
Mam taką sprawę, otóż dziś będąc w pracy dostałem informację o zajęciu mojego wynagrodzenia przez komornika. Zdziwiłem się mocno, ale wczytałem się w to pismo i okazało się że wierzycielem jest firma Asekuracja Sp. z o.o. z Sopotu, a zajęcie nastąpiło na podstawie art. 881 kpc i tytułu wykonawczego Sądu Rejonowego w Braniewie z dnia 23-02-2004 roku zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 26-02-2009 r. I teraz się zastanawiam co z tym zrobić, gdyż:
1) nie miałem nigdy nic wspólnego z firmą Asekuracja Sp. z o.o., nie dostawałem od nich żadnego listu czy czegokolwiek innego;
2) nie dostałem żadnej korespondencji z sądu rejonowego w Braniewe
3) W piśmie tym jest podany mój adres, pod którym mieszkałem kilka miesięcy jednak nigdy nie byłem tam zameldowany, zaś na żaden z adresów mojego zameldowania korespondencja z sądu w Braniewie, firmy Asekuracja Sp. z o.o. czy od komornika nie przychodziła.
Myślę sobie tak...że skoro jest tytuł wykonawczy, to musiała być jakaś sprawa w sądzie, zakończona nakazem zapłaty, o której powinienem być poinformowany listownie. Jeśli tego nie było...czy mogę przywrócić jakoś termin, w którym mógłbym złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty?
Dodam też, że sie przed nikim nie ukrywam a wszystkie listy polecone są odbierane przeze mnie, lub jeśli mnie akurat w domu nie ma przez rodziców. Przyznam się że sie trochę wkurzyłem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

I jeszcze mam pytanie dodatkowe: skoro komornik jest z Oświęcimia, wierzyciel z Sopotu, nakaz wydał sąd w Braniewie, to dlaczego skarga na czynności komornika ma być złożona do sądu w Starachowicach??

Proszę przeczytać wątek przyklejony
1. Jakie pismo i do kogo
2. Dług w firmie presco

suissman napisał:
dlaczego skarga na czynności komornika ma być złożona do sądu w Starachowicach??
Proszę zapoznać się z poniższym przepisem :
Przepis prawny:
art. 767
§ 1. (...) Do rozpoznania skargi na czynności komornika właściwy jest sąd, przy którym działa komornik. Jeżeli do prowadzenia egzekucji został wybrany komornik poza właściwością ogólną, skargę rozpoznaje sąd, który byłby właściwy według ogólnych zasad.

no tak...ale jeśli sprawę, jak rozumiem, rozpatrywał już sąd w Braniewie...domyślam się że jako właściwy ze względu na adres mojego zameldowania, który bynajmniej nie jest w Starachowicach...to dlaczego teraz właściwym jest sąd w Starachowicach?

hmm...niby rozumiem...nie wiem jednak dlaczego sądem właściwym wg ogólnych zasad jest akurat sąd w starachowicach...ale to szczegół...hehe...

Powrót