Zajęcie wynagrodzenia oraz konta bankowego

• Autor wątku Autor wątku antoonioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antoonioo

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu komornik zajmuje mi połowę wynagrodzenia, część wolna od zajęcia wypływa na rachunek bankowy. W połowie września ten sam komornik wysłał pismo do banku o zablokowaniu mojego konta na kwotę 1500 zł + dodatkowe koszty, razem ok 2200 zł. Byłem u niego, mówiłem, że na ten rachunek wpływa reszta mojego wynagrodzenia - nie odblokował tego konta. W dniu wczorajszym przyszedł przelew z wynagrodzeniem, 1700 zł. Wiem, że od września są nowe limity, byłem pewny, że z tego przelewu 1700 zostanie mi 75% najniższej krajowej a nadwyżka zostanie zablokowana. Niestety, całość od razu została przelana na konto komornika. W tym momencie zostałem bez środków do życia. Nie mam nawet pieniędzy żeby w poniedziałek pojechać do pracy... Czy komornik może postąpić w taki sposób i zająć mi całe wynagrodzenie?

antoonioo napisał:
Byłem u niego, mówiłem, że na ten rachunek wpływa reszta mojego wynagrodzenia - nie odblokował tego konta.
Złożyłeś na piśmie wniosek o ograniczenie zajęcia?

we wrzesniu jest jeden limit ok 1380 zł
wypłata wpłyneła ci 30 wrzesnia jak rozumiem wrzesniu wykorzystałeś cała wolną kowtę od zajęcia ?sta też cała wypłata trafia do komornika
gdyby wypłata ta była 1pazdziernika wowczas bank pozostawił by ,75 % wynagrodzenia

pamietaj ze bank nie weryfikuje co wpływa na rachunek zabiera to co jest powyzej wolnej kwoty

Czy mogę w jakikolwiek sposób odzyskać te pieniądze czy pozostaje mi glodowka do następnej wypłaty która będzie za miesiąc?

Spróbuj uderzyć z wnioskiem do komornika załączając historie rachunku. Może zwróci Ci tą kwotę na podstawie[FONT=&quot] art 824 §1 pkt 2 kpc (trochę naciągane)[/FONT]. Jak jej jeszcze nie przekazał wierzycielowi. BTW długo nie trzeba było czekać na taką sytuację. I będą one się zdarzać tak często jak często 1 danego miesiąca będzie w dzień wolny od pracy. I dotyczyć będą tych których dniem wynagrodzenia jest właśnie 1. Wówczas wynagrodzenie wpłynie wcześniej...A kwota była już wykorzystana w danym miesiącu. Miało być dobrze a wyszło jak zwykle...Sądzę że wielki szum się podniesie w poniedziałek...

w mojej ocenie bank open finase odblokuje ci poprzez zgłoszenie twoje o odblokowanie wolnej kwoty
w pn dzwon na open finase bo weekendy dział zajec nie pracuje

post pod postem nie mozliwy

Ostatnia edycja:
@micho1
nie pisz posta pod postem , jest coś takiego jak EDYTUJ

micho1 napisał:
pamietaj ze bank nie weryfikuje co wpływa na rachunek zabiera to co jest powyzej wolnej kwoty

Nie jest prawdą to, co mówisz. Art. 54a. Pr. Bank dodany ostatnią nowelą obliguje bank do weryfikowania tego, co przekazuje komornikowi. Przepis jest zawarty w prawie bankowym - adresatem normy jest zatem bank, nie komornik sądowy.

Dlaczego open finance może mi to odblokować skoro mam konto w banku milenium i to w tym banku zostały zablokowane te pieniądze? Co jest w art 842 par 1 pkt 2 kpc?

Powrót