zajęcie wynagrodzenia po umorzeniu sprawy

• Autor wątku Autor wątku mamusia34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamusia34

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Dzisiaj otrzymałam pismo od komornika z Warszawy-Woli. Chodzi o mój dług w erze, czyli t-mobile obecnie. Pismo to zawiera
1. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
2.zajecie wierzytelnosci, czyli w moim wypadku zabranie nadplaty podatku za
2011 rok i co miesieczne potracenia z pensji z umowy o prace. Splata dlugu mnie nie ominie i ja o tym wiem, ale jednego nie rozumiem i to mnie wytracilo z równowagi.........jak to jest mozliwe ze jest to druga!! sprawa sądowa i nowe km i numer sprawy. DOTYCZY TEJ SAMEJ KOMÓRKI TEGO SAMEGO DLUGU Wczesniej ten sam dług i sciągnięte kolejno kwoty z mojego wynagrodzenia okolo 1000 zl łącznie, po czym sprawa zostaje umorzona i dzisiaj ponownie dostaje pismo z nowymi kosztami czyli okolo 2 300 zł kolejny raz do zaplaty i sciągnięcia z mojej pensji. Jestem załamana mam tylko ta prace i po potraceniach zostaje niewiele pieniedzy. Prosze o pomoc bo moze moge sie odwolac lub cokolwiek zrobic........2 sprawy na ten sam dług i koszta prawie drugie tyle. Rozumiem 1 raz ale po umorzeniu znowu.....

Rozumiem, że przez określenie "umorzona sprawa", rozumie pani sytuację, gdzie komornik z uwagi na brak możliwości ściągnięcia długu umorzył poprzednio POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE?

Tak dokładnie........... mam przed sobą wszystkie 3 pisma
1. o zajeciu wynagrodzenia z datą 16.08.2011
2.postanowienie o umorzeniu tej samej sprawy
3 z datą 08.03. 2012

Więc tak jak wyżej napisałem komornik wyegzekwował wówczas to, co mógł, teraz może więcej, więc to robi.

Kwestia, jak naliczył opłaty - od jakich kwot, zapewne też dobrze, ale warto to przeanalizować.

wiec tak.....należnosc głowna jest taka sama na obu pismach 1.372zł
koszty procesy takie same 210zł
koszty zastępstwa adwokackiego takie same 150zł
oplata egzekucyjna (pismo z 16.08 2011) 225,81 zl
oplata egzekucyjna(pismo z 08.03. 2012 282,27 zl
wydatki gotówkowe takie 68,99.....i teraz 24,70
odsetki do 16. 08 2011- 91 zł
odsetki do 08.03.2012-191 zł

jeszcze dopiszę że zanim przyszlo UMORZENIE Z TYTULU BEZSKUTECZNEJ EGZEKUCJI zostaly sciagniete nastepujace kwoty na konto tego samego komornika
280 zl
460 zl
i 2x po 280 zl po czym z datą 28.12 2011 sprawa zostala umorzona

Rozumiem, że komornik ściągnął, ale z wys. kwot wynika, że jednak nie ściągnął?

Tak wynika.............wlasnie z tych kwot. Sprawdzilam w pracy numer km czy aby nie doszlo do pomylki, To ta sama sprawa i niemal takie same koszta sądowe tak jak napisalam. Nie rozumiem tego ...co sie stalo z moimi potraceniami wczesniejszymi skoro wysokosc dlugu nie zmalała.

dzisiaj dzwonilam do urzędu skarbowego..........moj zwrot podatku zostanie przekazany na poczet dlugu,czyli jesli 100% to bedzie 1546 zł............dowiedzialam sie od pana komornka telefonicznie ze wtedy w calosci zostanie splacony moj dług.boję się ze jesli komornik nie przesle do zakladu stosownych dokumentow to pani księgowa nadal bedzie robila potracenia.

1. no, ale skąd ta kwota, musi pani to wyjaśnić z komornikiem;
2. komornik może i tel. powiadomić zakłąd pracy (faksem) i to wystarczy "na chwilę";

Pan komornik z Warszawy raczyl zapytac ile mam nadpłaty do zwrotu więc powiedzialam po czym stwierdzil ze to w calosci pokryje to mój dług.aha nadmienil rowniez , że po zaksiegowaniu wplaty zostanie przeslane do zakladu stosowne pismo. To co napisałam panu o kwotach to jest porownanie z tych dwoch pism.dług nie zmalał i tego nie rozumiem

W takim razie proszę zapytać komornika oficjalnie, co się stało z tamtymi wyegzekwowanymi świadczeniami. Podając mu oczywiście sygnaturę tamtej sprawy.

Dobrze, tak zrobię jak tylko uda mi się dodzwonic to Warszawy.........dziękuję za pomoc i pozdrawiam. EDYTA

Powrót