Zajęta nieruchomość babci za długi ojca

• Autor wątku Autor wątku fact4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fact4

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam..

Na wstepie zaznaczę iż temat prawa i pojęć prawnych jest mi zupełnie obcy..
Także proszę o wyrozumiałość, jeżeli czegoś nie uściśliłem..

Do rzeczy..

Moja babcia aktualnie posiada dużą nieruchomość - dom, wraz z gospodarstwem i polem rolnym.
Mój ojciec narobił sporo długów, obecnie z tego co mi wiadomo został zkazany na pozbawienie wolności.
Natomiast z tego co mi wiadomo powyższa nieruchomość została zajęta przez komornika za długi. Po śmierci babci zostanie całkowicie zabrana jako iż dziedzicem jest mój ojciec.
Z racji iż nieruchomośc jest wartościowa, grunty rolne dosyć dochodowe chciałem się dowiedzieć czy istnieje sposób by hmm.. "przeskoczyć" dziedziczenie mojego ojca i by nieruchomość została przepisana na mnie w sposób by komornik pomimo obecnie zajętego mienia nie miał do owej nieruchomości dostępu ?

Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc

to kto ma dlugi? ojciec, babcia czy obydwoje? nie mozna zajac nieruchomosci za nieswoje dlugi.
w kwestii dziedziczenia to mozna by zaskarzac odrzucenie spadku przez ojca wiec niech babcia podaruje ci za zycia.

ps. kim jest twoj ojciec, dziedzicem??

Prosiłem na wstepie o wyrozumiałośc..

ale chyba wystarczająco opisałem sytuację. Długi są ojca, nieruchomość babci.
Nie znam aktualnego dokładnego stanu owej windykacji. Tak mi wytłumaczyła to babcia, która z racji wieku, może nie pamiętać wszystkich prawnych pojęć, dlatego staram się to przedstawić w sposób logiczny tak jak ja to zrozumiałem.
Bardzo też proszę o używanie polskich liter i znaków interpunkcyjnych, gdyż raz, że na forum prawnym to nie wypada, dwa, że czasem ciężko jest zrozumieć o co tak naprawdę chodzi :)
Czy by pominąć obecnie spadek nieruchomości na ojca wystarczył by testament babci w którym ujeła by przepisanie spadku z pominięciem ojca odrazu na mnie?
Czy takowy testament musi być sporządzony u notariusza czy można go po prostu napisać na kartce papieru z własnym podpisem ?

fact4 napisał:
ale chyba wystarczająco opisałem sytuację.
Właśnie niewystarczająco.
fact4 napisał:
Długi są ojca, nieruchomość babci.
Nie byłabym tego pewna. Ponieważ w swoim czasie babcia miała dziadka, prawdopodobnie majątek był wspólny. I syn-jedynak (tak wynika z opisu) odziedziczył udział w spadku po ojcu. W ten sposób jest współwłaścicielem razem ze swoja matką. Stąd cały kłopot.
fact4 napisał:
Czy by pominąć obecnie spadek nieruchomości na ojca wystarczył by testament babci w którym ujeła by przepisanie spadku z pominięciem ojca odrazu na mnie?
Czy takowy testament musi być sporządzony u notariusza czy można go po prostu napisać na kartce papieru z własnym podpisem ?

Radziłabym szczegółowe zapoznanie się z Poradnikiem spadkobiercy/spadkodawcy autorstwa ffenix - on wszystko wyjaśni,

Ostatnia edycja:
natalie-s1959 napisał:
... odziedzoczył udział w spadku po ojcu. W ten sposób jest współwłaścicielem razem ze swoja matką. Stąd cały kłopot.

A to o tym nie wiedziałem i być może to właśnie jest ten cały kłopot..

A bym nie musiał się zagłębiać w czytanie i tak pewnie dla mnie niezrozumiałych tekstów, mógłby mi ktoś podpowiedzieć co ja powinienem w powyższej sytuacji zrobić tak by nie stracić nieruchomości ?

a jest to jakaś atrakcyjna nieruchomość? czy może pies z kulawą nogą się nią nie zainteresuje?

bo jesli jest tak jak wskazała natalie - że jakiś udział odziedziczył ojciec i ten udział zajęto, to kwestia czy licytacją zainteresuje się zawodowiec czy nie. jeśli nieruchomość jest atrakcyjna, to szykuj się na najgorsze. a na razie babcia niech za życia dokona darowizny. ewentualnie zapis windykacyjny w testamencie ale to musi być notarialnie

Po to własnie poleciłam Poradnik, by Pan się dowiedział wszystkiedo (no prawie) o spadkach i w zalezności od konkretnej sytuacji (widzi Pan, że nawet zadając pytanie nie posiadał Pan odpowiedniej informacji, a co dopiero my tu; możemy jedynie gdybać) sam podjął decyzję i wiedział, jakie kroki należy poczynić.

@jerry23
Po to poleciłam Poradnik, bysmy... (prosze przeczytać uzasadnienie).
No i nie należy zapominać o zachowku.

Nieruchomośc jest średnia w dużej odległości od aglomeracji miejskich, lecz jest to duży dom z bardzo dużą działką - Także ciężko jest tutaj określić jej atrakcyjność..
Darowiznę różnież musi przeprowadzić u notariusza ?
Czy możesz mi przybliżyć pojęcie "zapis windykacyjny"

@korf
Oni z lenistwa nie czytają, a na dodatek każdy uważa, że ma jedyną w swoim rodzaju i bardzo zawiłą sprawę.:tuptup:

witam
mam pytanie - mam dość duże długi - właśnie zmarła moja mam która miała mieszkanie własnościowe ja jestem jedynym spadkobiercą - jeśli przyjmę mieszkanie komornik dowie się zapewne i je zlicytuje jak mogłabym obejść to aby komornik nie zabrał tego mieszkania - mam pewien pomysł żeby odrzucić spadek a wtedy dziedziczą moje dzieci i im chyba komornik nie może już zabrać tego mieszkania za moje długi - dodam że dzieci są małoletnie - bardzo mi zależy żeby nie stracić tego mieszkania bo mama zmarła nagle i nie zdążyła napisać testamentu w którym na pewno zapisałaby mieszkanie dla swoich wnuków i tego pewnie by sobie życzyła - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy to jest dobry pomysł czy jest może jakaś inna droga - byłabym wdzięczna za pomoc

Oto odpowiedz plus przeczytaj regulamin naszego forum
KC Art. 1024. § 1. Jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika. § 2. Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

no ok rozumiem- przeczytałam regulamin- czyli generalnie wyjście jest takie żeby nie składać ani przyjęcia ani odrzucenia tylko poczekać aż się uprawomocni i co będzie to będzie

a pytanie z innej beczki - czy jeśli mama napisałaby testament i tam zapisała to mieszkanie na wnuki ( pominęła mnie) to komornik mógłby je zając za moje długi jako opiekuna prawnego dzieci?

jagna2011 napisał:
a pytanie z innej beczki - czy jeśli mama napisałaby testament i tam zapisała to mieszkanie na wnuki ( pominęła mnie) to komornik mógłby je zając za moje długi jako opiekuna prawnego dzieci?
Nie

wiem o co ci chodzi z tym regulaminem forum - że chcę dowiedzieć się jak obejść prawo - w sumie nie o to mi chodzi tylko wiem że dzieci i mama nie sa niczemu winne i dlaczego miałyby stracić coś co im się należy przez moje problemy - ale może wiesz skąd komornik może się dowiedzieć że ja coś odziedziczyłam lub że czegoś się zrzekłam? co innego jak jest w sądzie sprawa spadkowa to chyba są jakieś ogłoszenia w sensie szukanie spadkobierców ale jeśli to się odbywa bez sądu to skąd on może wiedzieć?

super - bardzo mi pomogłeś - bo właśnie mam taka wiedzę że nie ma skąd się o tym dowiedzieć jeśli nie ma sprawy w sądzie - ale dzięki za pomoc :(( chciałam tylko to potwierdzić

Powrót