Zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego - jak wygląda postępowanie?

• Autor wątku Autor wątku dotti777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dotti777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich Użytkowników forum.
Mam taki problem:
mieszkam w lokalu ZBK, zameldowana tam jestem od kwietnia 2006r., głównym Najemcą była moja ciocia, która zmarłą w 2008 roku. Od tamtego czasu mieszkam na mieszkaniu, uzyczając jeden pokój mojej wspollokatorce. Ostatnio dostałam pismo od ZBK "Oświadczenie osoby zajmującej lokal bez tytułu prawnego". Pismo nalezy oddac do ZBK, ale nie jest powiedziane do kiedy. Zawiera ono miejsce na moje dane teleadresowe, tabele, w której nalezy wpisac osoby zamieszkujace mieszkanie i ich stopien pokrewienstwa wobec mnie. Pod spodem klauzula o odpowiedzialnosci prawnej. Jak mam zareagowac w tej sprawie? Oddac im to pismo z danymi moimi i lokatorki? Jakie beda konsekwencje? Czy moga naliczac jakies dodatkowe oplaty z tego tytułu? Dodam, że rachunki były liczone za dwie osoby (za mnie i moja niezyjaca ciocie).
P.S. Rozumiem, że trzeba bedzie zaplacic odszkodowanie za zajmowanie lokalu. Czy jest ono liczone od dnia wszczecia procedury? Czy od dnia smierci cioci w moim przypadku?

Ostatnia edycja:
z tego co nam wiadomo mnie i partnerowi z tytułu zajmowania lokalu bez T.P. to póki co wniesiono o opróżnienie lokalu (eksmisję) nie o odszkodowanie
proponowała bym zlożyć wniosek o przyjęcie w poczet członków spółdzielni ponieważ starac się o to mogą bliscy osoby która posiadała status czlonka

Ostatnia edycja:
Za podnajem czy użyczenie w tym wypadku eksmisja murowania.

Powrót